Обявиха грипна епидемия във Варна

Обявиха грипна епидемия във Варна

canva

A A+ A++ A

Нови две области обявяват грипна епидемия. В Плевен временни мерки се въвеждат от утре – 24 януари, а във Варна - от 25 януари. Те ще важат до края на месеца, обявиха от Министерство на здравеопазването.

Към момента са в сила и противоепидемични мерки в областите Смолян, Габрово и Пловдив. Временни противоепидемични мерки при грипна епидемия в дадена област се въвеждат по предложение от директора на съответната Регионална здравна инспекция до главния държавен здравен инспектор, който ги съгласува. Условие за обявяване на грипна епидемия е регистрирана висока заболяемост от грип и ОРЗ. В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван, припомнят от министерството.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Министерството на здравеопазването препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора. От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси – чрез кихане и кашляне.

Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора. Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително да носите маска, както и когато общувате със стари хора и бременни жени.

#Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници