Двоен данък за старите дизели?

Двоен данък за старите дизели?

canva

A A+ A++ A

Нов закон може да вдигне почти двойно данъка за стари дизелови автомобили. При прилагането му общините ще трябва да добавят в изчислението на налога напълно различен компонент, което прави неизбежен скока до 78%.

Става въпрос за изготвения от Министерство на иновациите и растежа проект на изцяло нов Закон за насърчаване на електрическата мобилност, който предстои да бъде качен за обществено обсъждане, пише "Труд".

Ако до момента Законът за местните данъци и такси приравнява данъчната ставка за автомобилите без значение на горивото, то с промените, готвени от кабинета "Денков-Габриел", собствениците на дизели ще плащат много по-солено. В момента налогът за леките коли се определя от два компонента - имуществен (който взема под внимание годината на производство и мощността на двигателя), и екологичен (който зависи от изпусканите в атмосферата вредни газове).

На практика с промените се въвежда и трети компонент - типът на гориво, което се използва. Според изнесените данни, най-сериозно ще бъдат ударени собствениците на старите дизелови автомобили.

В проекта е записано, че екологичният коефициент за най-вехтите коли (на над 20 или повече години), които нямат екологична категория или отговарят на стандарта Евро 1, да се увеличи както следва - за бензиновите автомобили между 1,40 и 1,80, а за дизеловите - от 1,80 до 2,50. Към момента пределната ставка, разрешена от закона, е 1,40 и за двата типа.

Към момента в Пловдив за стандартен автомобил среден клас, произведен през 2002 година (голяма част от автопарка под тепетата попада именно в тази категория) и с мощност 82 киловата и екокатегория Евро 1, дължимият налог ще бъде в размер 160,74 лева.

Ако приложим новата формула, данъкът за подобен бензинов модел вече ще бъде с близо 28,56 на сто повече, или 209,65 лв. Още по-голям е скокът, ако примерният автомобил е с дизелов мотор. При него, ако приемем, че местната администрация ще избере максималния коефициент (2,50), увеличението ще стигне 78,57%.

В числово изражение това значи 282,21 лева, или цели 121,47 лева повече за данък на 20-годишен дизел в Пловдив.

Според новия проектозакон, своеобразен вододел се явяват бензиновите автомобили до 15-годишна възраст, които имат категория Евро 3. Всички возила, покриващи или нахвърлящи тези спецификации, няма да подлежат на допълнителни увеличения към съществуващата ставка. Евро 3 при дизела обаче ще донесе потенциален скок с до 36 на сто, спрямо сегашните цени на данък МПС под тепетата.

Така може да се стигне до ситуация, при която за 16-годишен бензинов автомобил с Евро 3 да се плаща в пъти по-малко, отколкото за чисто нов дизел с Евро 6.

Целта на бъдещия Закон за насърчаване на електрическата мобилност е от една страна да създаде стимули за закупуването на електромобили, но от друга - да създаде инструмент, който да ограничи купуването на дизелови коли, които към момента са основният дял от автопарка в страната, включително и в Пловдив. Тепърва ще стават ясни позициите относно новите текстове както на заинтересованите браншови организации и бизнеса, така и на гражданите.

#Дизела

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници