Бивш министър предупреждава: Сметките ще са много по-високи, защото "Топлофикация София" не може да плаща

Бивш министър предупреждава: Сметките ще са много по-високи, защото "Топлофикация София" не може да плаща

pixabay

A A+ A++ A

"Сметките ще са много по-високи, защото "Топлофикация София" не може да плаща". Това заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов в студиото на Би Ти Ви.

Според Николов хората са останали изненадани от зимата и ниските температури, затова и си обясняват по-високите сметки с времето. Трябвало обаче да се обърне внимание как функционира системата – тема, която била неудобна за много хора. Да се отговори и на въпросите откъде България се снабдява с газ, какви са цените на международните борси спрямо "Булгаргаз" и как се справя самият "Булгаргаз".

"Булгаргаз" е в катастрофално положение. Тези неща съм ги изложил пред българския съд", допълни ексминистърът. До тези заключения е стигнал не само той, но и одиторът на компанията. А под "катастрофално положение" Николов има предвид фалит.

Вероятна причина да се стигне дотук е, че когато "Булгаргаз" се снабдява със значително по-високи цени спрямо международните пазари, губи пазарен дял. След това не може да продава на отворен пазар и започва да продава на загуба. "За 2 г. се изговориха за това толкова лъжи и глупости. Не се обърна внимание на европейските регулации, какво трябва да се прави по време на война, спиране на газа България-Полша", обясни Николов.

Въпреки че в микса си "Булгаргаз" има азерския газ, който е евтин, е принудена да продава по-скъпо отколкото отворения пазар, защото се "сключват странни договори". Отшумял е и разговорът как е направен стратегическият договор, който остана без преглед, и какви са загубите по него. По думите на бившия енергиен министър загубите в отчетите са скрити под перото "Външни услуги". Тези щети може да надхвърлят 800 млн. лв. Никой не е повдигнал и въпроса за предоговаряне на условията.

"Топлофикация София" не е рекламирана през последните 10 г. Купува от "Булгаргаз", която продава по-скъпо от свободния пазар. "Топлофикация" обаче не е задължително да го прави. "Плащаме сметки, които не трябва да плащаме в техния си размер", обясни Николов и допълни, че за да работи дружеството ефективно, трябва да има нормално ръководство и да купува възможно най-евтиния ресурс. На този етап и двете не били факт.

#"Топлофикация София"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници