Различните кукерски групи не трябва да се засичат помежду си. На лош късмет е

Различните кукерски групи не трябва да се засичат помежду си. На лош късмет е

фейсбук

A A+ A++ A

“Защото това означава, че си носят лош късмет един на друг. Това, което те са пожелали на едните, като го пожелаят на другите, един вид едното ще убие другото". Това сподели в предаването “Туризмът на Фокус" с водещ Ася Александрова професионалният екскурзовод Ангелина Титерякова. 30-тото издание на най-големият на Балканите Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва" ще се проведе от 25 до 28 януари в град Перник.

“Сурва е включен в представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството".

Какво означава "кукер“?

"Кукер“ идва от старата тракийска дума "каук“, която означава "височина“, "високо място“, "някъде на високо“.

Откъде произлиза обичаят кукерство, какво символизира той?

"Обичаят произлиза от тракийско време, някъде около 6000 години назад, и е свързан с празниците към бог Дионис, който ние днес може би познаваме най-вече като Бога на виното. Но всъщност, когато той се появява, той реално се преражда, той умира и се преражда и заедно с неговото прераждане е започвало някога и приемането на новата година. И заради това и се празнуват по това време винаги, горе-долу в края на зимата. В Перник е малко по-рано, но в остатъка на България общо взето се празнува около Сирни Заговезни, когато точно приключва зимата, с идеята, някогашните вярвания, че това са злите сили, зимата, по това време нищо не расте, нищо не може човек да посее, т.е. един такъв мъртъв сезон. И за да може да дойдат добрите духове, т.е. пролетта, които да започнат всичко отначало, трябва по някакъв начин ние да им помогнем, да изгоним тези лоши духове. И така са се появили същност кукерите, които са реално първообрази на гръцкият сатир".

Заради това изглеждат толкова страховити, вдигат шум, носят тояги. А някои от кукерските маски имат вид на овен, козел и бик.

Да, те винаги трябва да създават много шум, който обикновено се извършва както с чановете, които имат около своите кръстове, понеже се е вярвало в античността, че звукът на камбаната прогонва злите духове, това е една от причините в момента да имаме камбани в църквите. Това е нещо, което сме наследили. Както и с почукването на геги, бастуни и всякакви други пръчки, които носят – в различните краища на България има малко разлики, което пък пресъздава друг здравен ритуал, който отново го има по време на т.нар. Дионисиеви мистерии, от куретите, които са правили шум отново със своите със своите щитове.

Има ли кукери и в други части на света?

Кукери има почти в цяла Централна и Източна Европа, като започнем от нашите съседи около нас – в Северна Македония, Сърбия, Румъния, Молдова, Гърция, Словения, Хърватия, Италия, Полша, Унгария, Словакия, почти навсякъде, като традициите малко се разминават една от друга, макар и визуално костюмите горе-долу да си приличат, с изключение на тези в Италия, които около кръста нямат звънци, както има различни видове на повечето места, но пък имат дървени пръчки, които хлопат помежду си и отново създават този силен звук, който прогонва злите духове.

Освен нашите кукери, които са традиционни по нашите земи, на фестивала "Сурва“ ще видим и гостуващи чуждестранни групи от Европа, които ще представят и разнообразни традиции, песни, танци.

#кукер #кукери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници