АПИ: Републиканските пътища са проходими, но шофьорите да внимават

АПИ: Републиканските пътища са проходими, но шофьорите да внимават
A A+ A++ A

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Настилките са обработени, но шофьорите трябва да карат внимателно и да спазват правилата за движение.

На автомагистралите и първокласните пътища няма въведени ограничения. Проходът „Превала“ временно е забранен за движението на МПС над 12 т. с ремаркета и полуремаркета. Времето над страната е ясно, без валежи от сняг.

Днес 45 машини обработват трасетата, където е необходимо. През изминалото денонощие 803 снегопочистващи машини са разчиства пътищата от републиканската пътна мрежа.

Пътната агенция апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, готови за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

До 17 часа на 21 януари в област Враца е въведена временна забрана за движение на тежкотоварни камиони над 12 т. по републиканската пътна мрежа на територията на областта. Тежкотоварните автомобили могат да преминават по път II-15 Враца – Ферибот Оряхово и път II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии трябва да се осъществява задължително с вериги.

Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. Пътноподдържащите фирми в цялата страна са в пълна мобилизация и в готовност за своевременна реакция, уверява АПИ. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите.


#пътна обстановка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"