Полицията влезе в имоти на Черепа. Той: Хунта! Нямам общо с Алексей Петров, това е политическа репресия (ОБЗОР)

Полицията влезе в имоти на Черепа. Той: Хунта! Нямам общо с Алексей Петров, това е политическа репресия (ОБЗОР)

Стоп кадър: ФБ/Васил Божков

A A+ A++ A

Акция на спецполицаи в ранната сутрин на няколко места в столицата. Проверяваха се офиси на бизнесмена Васил Божков. Около тях имаше засилено полицейско присъствие. Бизнесменът, който е под домашен арест, даде импровизиран брифинг за журналистите. Малко по-късно беше отведен за разпит в Столичната дирекция на вътрешните работи. От Софийския градски съд съобщиха за NOVA, че трите протокола от претърсванията на адресите, свързани с Васил Божков, са одобрени от съда.

Малко преди обед от МВР потвърдиха, че на територията на столицата се извършват процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия, свързани с разследването на убийството на Алексей Петров. Събраните материали ще бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура, се казва в съобщението. От МВР обаче не посочват, че акцията е в офиси на Васил Божков.

Бизнесменът се завърна от Дубай през лятото на миналата година. През септември Апелативният съд го пусна под домашен арест с електронна гривна. Адресът, в който тогава посочи, че ще изтърпява домашния си адрес, е един от претърсваните днес.

Божков има проблеми с правосъдието от повече от 4 години. Той е подсъдим по няколко дела. Част от обвиненията срещу него са свързани с убийства, изнудване и рекет. В годините назад, при един от неуспешните опити за атентат срещу Алексей Петров, като поръчител беше разследван именно Божков, но тогава данни за такава връзка не бяха открити.

„Поредната политическа репресия. Действат като през 2020 г. Лъжат медиите и създават зрелища. Времената вече са други”, написа Божков в социалните мрежи.

На импровизиран брифинг пред дома си той определи акцията като „напълно безсмислена" и заяви, че няма нищо общо с Алексей Петров. Божков обясни още, че акцията е била по неотложност, никакви документи не са иззети, никой от приближените му не е бил отведен за показания. „Всичко разрушиха, всичко взеха. Сега се занимавам с политика, започвам нов политически проект, плашат хората”, заяви Божков. Името на новата партия не стана ясно.

Почти 5 месеца след неочакваното си прибиране в България, Божков призна, че съжалява за това. „Аз съм се върнал тука да правя нещо за тази държава. Досега да съм си направил всичко. Какво повече мога да искам. Иначе мога да си живея в Дубай. Там бях недосегаем, върнах се да направя нещо за вас”, каза Божков.

Малко по-късно Васил Божков беше извикан на разпит в СДВР. Той отиде с личен автомобил и лична охрана, а джипът му беше съпроводен от полицейски бус. По неофициална информация от източници на NOVA Божков е призован на разпит като свидетел по делото за убийството на Алексей Петров. Адвокатът на бизнесмена – Георги Гатев, обаче каза, клиентът му няма да бъде разпитван по този случай.

„Няма нищо общо с Алексей Петров. Касае се за проверка на няколко фирми, по които се води разследване още от миналата година. Във връзка с това тази сутрин са дошли да извършат претърсване, да изземат документи, които им трябват. Установили са, че такива документи не съществуват и си тръгнаха. Нищо не са иззели. Претърсването е извършено при така наречените условия на неотложност. Не виждам каква неотложност може да има за изземане на тези документи, при положение, че делото е от миналата година. Божков е под домашен арест, тук си седи. Според мен това действие е било неправомерно”, каза още Гатев.

Снимка: НОВА

„Днес разбрах, че има такова досъдебно производство, което се води в СДВР. Сега видях, че се касае за разследване на фирми по отношение на тяхната дейност”, допълни адвокатът.

Разследването било от миналата година, преди завръщането на Божков, уточни защитникът му.

Днешната акция е поредният сблъсък на Божков с правосъдието. През последните три години му бяха повдигнати близо 20 обвинения, попадна под ударите на закона „Магнитски”, избяга в Дубай, където прекара близо 36 месеца и накрая се завърна в България, за да бъде поставен под домашен арест - за данъчни измами.


След близо два часа Божков излезе от полицията. Пред журналисти каза, че не е бил разпитван за смъртта на Алексей Петров, а за „глупости”. Досега разследващите не са съобщавали за заподозрян за убийството на бившата барета.

Кога законът предвижда претърсвания, извършени по неотложност

Както вече стана ясно, днешните претърсвания на полицията са били извършени по неотложност. Какво обаче означава това? Разследващите не са взели разрешение от съда, преди да влязат на адресите на Васил Божков. Това е изключение от правилото, но законът го позволява. Неотложност има, когато това е единствената възможност за събиране и запазване на доказателствата. Тоест, полицията трябва да има данни, че, ако не влезе веднага в даден имот, може да бъдат унищожени или укрити доказателства. След приключване на акцията всички материали от действията им се изпращат на съда за одобрение от прокуратурата. Друг пример за действия на МВР при неотложност е арестът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова през 2022 година. Пет месеца след задържането на Борисов обаче Заповедта за ареста му окончателно беше обявена за незаконна от съда.

Хронологията

Преди по-малко от месец в ефира на NOVA главният секретар на МВР заяви, че нямат заподозрян за убийството на бившата барета. Имената на Васил Божков и Алексей Петров се свързват не за първи път. В годините назад Божков е сочен като поръчител на неуспешния атентат срещу Петров през 2015 година. Делото обаче все още не е стигнало до съда. На 16 август 2023 г. Алексей Петров беше разстрелян докато се разхожда в столичния квартал "Драгалевци".

По това време Васил Божков все още е в Дубай. 10 дни по-късно бизнесменът се прибра в България след 3-годишно отсъствие, след като през 2020 година срещу него бяха повдигнати множество обвинения, сред които участие в организирана престъпна група, изнудване и пране на пари. Към момента част от тях вече отпаднаха.

На въпроса има ли връзка убийството на Алексей Петров с връщането му в България, Божков тогава отговори; „Моето завръщане няма нищо общо нито със смяната на Гешев, нито с убийството на Алексей Петров, нито с който и да е друг”. МВР все още чака ФБР да отключи телефона на Алексей Петров, което е нужно за още доказателства по разследването.







#Васил Божков - Черепа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници