Протест срещу 2 оправдателни присъди за поповския кмет

Протест срещу 2 оправдателни присъди за поповския кмет
Граждански активисти и представители на три сдружения от Попово излязоха на протест пред съдебната палата в Разград, недоволни от серията оправдателни присъди спрямо кмета на Попово Людмил Веселинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Членове на гражданските движения „За Попово" и „Видовден" се събраха на протестен митинг пред сградата на съда в Разград заради две оправдателни присъди, които Разградският районен съд постанови спрямо кмета на Попово Людмил Веселинов.

И двете присъди са произнесени от един и същ съдия – Николай Борисов, като не са обжалвани от прокуратурата пред по-горна инстанция, съобщиха БТА и Дарик.

По едното дело поповският кмет е бил обвинен в осуетяване на съдебни решения, свързани с отчуждаване на имоти, но е оправдан.

След това Веселинов е спечелил дело срещу прокуратурата, като е получил обезщетение от 15 000 лв за претърпени неимуществени щети и 1340 лева за имуществени вреди, претърпени в резултат на незаконно обвинение.

Втората присъда е от началото на ноември, с която поповският градоначалник е оправдан за продаден от него общински терен, като според обвинението е нанесъл значителни щети на общината в размер над 300 000 лв.

В писмо до Окръжната прокуратура протестиращите настояха магистратите да обжалват оправдателната присъда, като заявиха, че ще информират ВСС и Инспектората към него да проверят развитието на това дело, както и факта, че всички наказателни дела в Районния съд в Разград срещу Людмил Веселинов се гледат само от един съдия.

При протеста недоволните издигнаха плакати с надписи „Стоп на съдебния чадър на далаверите на Веселинов" и „Съд за корумпираните чиновници!".

Протестиращите приеха и декларация до президента, до ВСС и до министъра на вътрешните работи, в която се настоява за установяване на причините, поради които оправдателните присъди са влизали в сила в местните съдилища и никога не са достигали до Върховния касационен съд.

В самото начало на протестния митинг се стигна до конфликт между протестиращите и полицаи, защото се оказа, че се нарушава общинска наредба.

На организаторите на протестния митинг бяха връчени три наказателни постановления за нарушение на обществения ред, тъй като протестиращите нямали разрешение да ползват озвучителна техника, и едно – за използване на нецензурни думи.

Людмил Веселинов е роден на 24 януари 1950 година във Враца. Завършил е ветеринарна медицина и агрономство. Кмет е на Попово от 1991 година, като печели шест последователни мандата.

На последните избори през 2011 г. е избран от листата на Коалиция „Заедно“, като е бил подкрепен и от БСП.

#Видовден #Попово #Разград #Людмил Веселинов #Николай Борисов #ВСС #Върховния касационен съд #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници