Пловдив решава какви мерки да се вземат срещу настъпващия грип

Пловдив решава какви мерки да се вземат срещу настъпващия грип

pixabay

A A+ A++ A

Очаква се заседание на Областния оперативен щаб за грип и ОРЗ в Пловдив във връзка с достигналата епидемични стойности заболеваемост в областта. Това съобщи д-р Таня Учорджиева-Грозева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция. В щаба различните специалисти от институциите ще предоставят актуални данни и ще бъде обсъдено какви мерки да се набележат.

Грипната ваканция на децата е една част от тези мерки, но на този етап тя не се налага, тъй като отсъствията на децата са едва 16%, а на педагогическия персонал е близо 7%. Ежедневно от РЗИ изискват справка от РУО за заболеваемостта в училищата.

Областният управител съобщи, че заседанието на щаба най-вероятно ще бъде в петък, или най-късно до понеделник.

"Много е важно да получим резултатите от пробите за грип, които днес изпратихме в София. Надяваме се най-късно в понеделник да имаме яснота по отношение на циркулацията на грипния вирус, това ни е много важно", каза д-р Таня Учорджиева-Грозева.

Тя повтори, че по отношение на заболеваемостта сме в епидемични стойности, но по отношение на останалите фактори, от които зависят мерките, които предприемаме, все още сме в едно нормално за сезона ниво. До момента разполагаме само с две доказани проби за грип А - едната от месец ноември, другата от края на декември.

Обявяването на грипна епидемия ще бъде на база на високите нива на заболелите от ОРЗ, което е в епидемични стойности, но това трябва да бъде подкрепено и от грипните проби, за да може да се каже, че е грипна епидемията, поясни специалистът.

#грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници