Какво се готви на Атанасовден

Какво се готви на Атанасовден

pixabay

A A+ A++ A

Празникът се чества и за умилостивяване на болестите. Жените пекат се питки, които се надупчват с вилица, за да не се надупчат децата от шарка.

Пекат се и обредни хлябове нашарени със символи за плодородие. Често те са „благи” – намазани с мед.

На Атанасовден се коли черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Спазват се строго забраните да не се вари боб, леща, царевица, за да не боледуват децата от шарка.

В някои райони на страната се приготвя и свинско с бамя, която е събрана и изсушена през лятото.


#Атанасовден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници