9 сигнала за бомби в училища проверяваха полицаите в София

9 сигнала за бомби в училища проверяваха полицаите в София
Общо 9 сигнала за поставени взривни устройства в столични училища са били получени на телефон 112 в понеделник, съобщи комисар Лъчезар Желев от СДВР. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 9 сигнала за поставени взривни устройства в столични училища са били получени на телефон 112 в понеделник, съобщи комисар Лъчезар Желев от СДВР.

Последният сигнал е получен малко преди 16:00 часа и се отнася за поставена бомба в столичното 45 ОУ „Константин Величков".

Полицията затвори за 24 часа Софийската математическа гимназия заради подаден анонимен сигнал за бомба, постъпил около 9:00 часа.

След около половин час последвал и друг сигнал в друго учебно заведение – в 31 СУЧЕМ.

Сигнал за бомба бе подаден и за гимназията „Михаил Ломоносов".

Още два сигнала за поставени бомби в столични училища са подадени в МВР. От столичната полиция уточниха, че сигнали са били подадени в английската и френската гимназия.

От СДВР работят по всички случаи, като към разследването са се присъединили и служители на ГДБОП.

От всичките училища, за които имаше сигнали, само две са прекратили учебните си занятия.

Част от сигналите са подадени от улични телефони, но някои са направени от мобилни телефони. Не може да се твърди, че обажданията са само от един човек - има и момичешки глас, има и глас на по-възрастен човек.

„Няколко от сигналите, подадени в началото на деня са през 5 минути, а обажданията са направени от различни точки на София," коментира комисар Лъчезар Желев.

Според него идеята на телефонните обаждания не е да се отклони вниманието от друго престъпление.

От СДВР разказаха, че в някои подобни случаи се заплаща на човека, който се е обадил за бомбата от училище, но в повечето случаи става дума за приятелска услуга от страна на други ученици.

От полицията признават, че досега не им се е налагало да работят по толкова много сигнали за бомби в столичните училища в един и същи ден.

Те припомнят, че става дума за престъпление по смисъла на чл. 326 на Наказателния кодекс и тези или този, който го е извършил, може да получи до 2 години затвор.

Ако става дума за непълнолетни или малолетни, то може да се стигне до настаняване във възпитателно училище – интернат или в социално-педагогически интернат.

#телефон 112 #Лъчезар Желев #СДВР #СМГ #СДВР #ГДБОП #сигнал за бомба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници