"Школо": Не сме информирали МОН, защото няма такова изискване

"Школо": Не сме информирали МОН, защото няма такова изискване

стоп акдър

A A+ A++ A

Образователната платформа "Школо", с чиито електронни дневници работят повечето училища у нас, не е информирала Министерството на образованието и науката (МОН) за придобиването ѝ от британския доставчик на образователен софтуер "Джунипър Едюкейшън", тъй като няма такова регулаторно изискване. Това обясниха пред БНР от "Школо".

По-рано от МОН съобщиха, че сезират ДАНС и Комисията за защита на личните данни (КЗП) за придобиването на "Школо" от чужда компания и че просветното ведомство не е било информирано по никакъв начин за продажбата.

Любомир Ваньов, управител на "Школо", обясни защо МОН не е било уведомено за продажбата на образователната платформа на чужда компания.

"Защото няма регулаторно изискване, което трябва да мине одобрение", уточни Ваньов.

По повод изпратеното от МОН до "Школо" писмо с искане незабавно да бъде предоставена цялата налична информация относно продажбата Ваньов коментира: "За около половин час е изпратено абсолютно всичко, каквото трябва да се изпрати. Ние сме насреща да помогнем и да съдействаме на абсолютно всички държавни органи, които сметнем, че трябва да получат каквато и да било информация".

Притеснения относно продажбата на "Школо" сред училищни директори, учители и родители се появиха почти веднага след новината за продажбата на платформата, съобщена в понеделник.

Притесненията са дали след промяната в собствеността училищата ще продължат да ползват по същия начин услугите на "Школо", на които се доверяват 1700 образователни институции у нас, по данни на самата българска образователна платформа: "Школо" продължава да предоставя същата качествена услуга. Няма никаква промяна".

Относно опасенията, че след продажбата на "Школо" ще има изтичане на лични данни на български ученици, Ваньов коментира: "Няма да се изнасят данни във Великобритания или каквото друго може да се говори".

#МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници