Пловдивчани протестират заради предложението за преместването на Альоша

Пловдивчани протестират заради предложението за преместването на Альоша

БГНЕС

A A+ A++ A

Граждани се събраха на протест пред сградата на Общинския съвет в Пловдив заради предложение да бъде преместен паметникът на Съветската армия "Альоша". Недоволството е предизвикано от идеята на общинските съветници от "Демократи за силна България" Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", паметникът да бъде демонтиран и преместен в Музея на социалистическото изкуство до края на годината.

Според вносителите премахването на паметника "Альоша" от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин“ с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

#Альоша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници