България ще прави инфраструктура за целите на НАТО

България ще прави инфраструктура за целите на НАТО

НАТО 

A A+ A++ A

България ще прави инфраструктура, за да помогне за целите на НАТО и съюзническите войски. Това обяви за NOVA министърът на отбраната след връщането си от визитата в САЩ. Тодор Тагарев увери, че този проект ще е в ползва и на българската икономика.

Става дума за изграждане на пътища, железопътни линии, нефтопроводи, които да бъдат както в помощ на въоръжените съюзни сили, така и на българските граждани и държавата. За общата стойност на проекта Тодор Тагарев се упова на думи на финансовия министър Асен Василев. Така изчисленията сочат, че инвестицията ще е за около 6 милиарда евро. Като уточни, че САЩ могат да помогнат част от финансирането да се покрие от международни фондове.

Военният министър беше категоричен - през пролетта на 2025 г. у нас ще дойдат първите самолети F-16, а до тогава страната ни ще има и обучени пилоти.

Пред NOVA военният министър коментира и протоколния гаф по време на церемонията на Богоявление и обясни, че все още служителката, обвинена, че е допуснала пропуск, не е освободена.

Инвестицията за милиарди е свързана с разполагането на многонационална бойна група у нас, уточни военният министър. А на масата в разговори в САЩ било обсъдено как страната ни да стане да стане по-добър домакин.

„Ние очакваме на нашата територия да бъдат разположени допълнителни сили на наши съюзници, а за да се случи това е необходимо увеличаване на капацитета на пътна, железопътна инфраструктура, както и изграждане на някои тръбопроводи за осигуряване на горива, изграждане на складова база за домакинстване на военнослужещи от съюзни страни”, каза Тагарев.

Очакванията - сметката за милиарди да се плати със съфинансиране.

„Аз не съм правил изчисления, но в едно интервю министър Асен Василев мисля цитира числото 6 милиарда евро, това е в продължение на години.
Така или иначе за България би било много добре да имаме по-добре развита пътна и железопътна инфраструктура, с по-висок капацитет, а тя ще бъде ползвана и от въоръжените сили, а за някои елементи от тази инфраструктура ние можем да ползваме съюзни фондове и затова ни е важно доброто разбиране от САЩ”, заяви Тагарев.

След визитата си отвъд океана военния министър увери, че съвсем скоро първите самолети F-16 ще са на родна земя.

„Очакваме първите два самолета да са в България през пролетта на следващата година. Пилотите също се готвят – ще има достатъчно подготвени пилоти, към момента, в който ще пристигнат”, заяви Тагарев.

Министърът коментира и появилата се информация, че иска промяна в обучението по история.

„Поколение след поколение е обучавано с един поглед върху българската история, който е в интерес на Кремъл и от части може би дори писан от Кремъл. Българите трябва да познаваме собствената си история”, коментира военният министър.

Все още не е отстранена и служителката, обвинена за неизпращането на покани на депутати за церемонията на Богоявление, уточни Тагарев.

„Признахме си, че има пропуск, колежката подаде заявление за напускане, дал съм го да мине по стандартната процедура, тъй като тя като експерт по принцип не комуникира с министъра. Има стандартна процедура за освобождаване на експерти от администрацията и ще взема решение, тогава, когато видя всички гледни точки и документите”, каза Тагарев.

На този етап не са водени разговори той да остане министър в правителството на Мария Габриел. Ако получи покана, заяви, че вероятно ще я приеме.

#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници