Лекари: Дянков е вреден за здравето на нацията

Лекари: Дянков е вреден за здравето на нацията
Според д-р Райчинов финансовият министър работи с НЗОК като с касичка, затова сега тя прилича на сива каса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Симеон Дянков трябва да освободи държавата от своето присъствие, защото то вече е опасно, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Той допълни, че основната молба към премиера Бойко Борисов от всички съсловни и пациентски организации в сектора е да освободи финансовия министър, защото той е вреден както за държавата, така и за здравето на нацията, предаде Дарик.

Според д-р Райчинов финансовият министър работи с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) като с касичка, затова сега тя прилича на сива каса.

Близо 2 млрд. лева са средствата за последните години, които ще бъдат отнети от здравните вноски на българина и ще отидат за данъци, убедени са от съсловните организации.

По този начин излизали наяве митовете, че няма да има увеличение на данъците. Такова има и то е пред здравните вноски на българина, допълва Райчинов.

От организациите изпратили писмо до Симеон Дянков, в което поискали да им се обясни какво се случва с вноските на здравноосигурените лица.

„Получихме отговор и той приличаше на всичко друго, включително и литературно произведение, само не и на позиция на финансов министър“, категоричен е председателят на лекарския съюз.

Мнението споделя и колегата му от зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов.

Той допълва, че пакетът за възрастните в денталната медицина не е променян от 12 години, а към момента над 98 на сто от българското население има кариес и неговите усложнения в своята уста.

Предвид трагичното дентално състояние на нацията Миланов е убеден, че тази медицина е единствената сфера, която има претенции да бъде 100% реформирана.

Експертите са категорични, че за първи път съсловните и пациентските организации в сектора се обединяват около идеята, че българското здравеопазване е пред срив.

Те допълват, че становищата им съвпадат напълно и със становищата на синдикатите.

Д-р Райчинов е убеден, че вероятността Национален рамков договор да не бъде подписан е 90%.

От съсловните организации допълват, че предстоящи протести срещу политиката на финансовото министерство започват да стават неизбежни.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #Българския лекарски съюз #д-р Цветан Райчинов #Бойко Борисов #премиер #Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Българския зъболекарски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници