Доц. Кунчев заговори за смъртта на 2000 българи, ако има тежка вълна на грипа

Доц. Кунчев заговори за смъртта на 2000 българи, ако има тежка вълна на грипа

МС

A A+ A++ A

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че грипът набира скорост и избутва COVID в ъгъла. По думите му 2000 губят битката за живота си при тежка вълна, пише Телеграф бг.

Броят на болните от грип започва да расте, но все още има сериозна циркулация на COVID-19. През първата седмица след празниците средната заболеваемост от грип в страната е 118 на 10 000 души. Миналата година по това време болните са били малко повече, което означава, че се движим според очакванията. Има значителни разлики между отделните региони, но те по-скоро са въпрос на случайни явления. Засега няма сигурни данни, за да можем да кажем, че вълната започва в някоя област. Най-много болни към момента има в Смолян, където те са 200 на 10 000 души, в Пазарджик, Силистра, Ямбол. В София заболеваемостта е ниска - 80 на 10 000 души. Всичко това е много динамично и ще се променя, поясни той.

Грипът ще започне да доминира над коронавируса вероятно през януари и февруари. Характерно за него е, че е много динамичен и бързо вдига заболеваемостта, която след това сравнително бързо стига до нормалните нива. Няма как изведнъж цяла България да е в грипна епидемия. Обикновено тези, които влизат първи в нея, в рамките на две-три седмици пак достигат нормални нива, които не са епидемични, каза Кунчев.

На въпрос може ли човек да се разболее два пъти от грип за един сезон заради различите щамове, които циркулират, той отговори следното: Това не е невъзможно, но е рядко срещано. Общо взето, има кръстосан имунитет между щамовете. Ако човек изгради имунитет срещу един, това до голяма степен гарантира поне няколко месеца, че няма да се зарази с друг щам на грипа. Като щам водещ в момента е H1N1. Миналата седмица десет от изследваните проби показват положителен резултат за него, а четири - за H3N2. Винаги има паралелна циркулация на различни грипни щамове. Даже през последните години обикновено разпространението започва с щам Б, както беше и тази година. После започват да доминират някои от А щамовете - H1N1, H3N2. Циркулират и други вируси, те не са изчезнали, но, общо взето, когато дойде епидемичната вълна, тя успява да ги изтласка.

В огромен процент всички се срещат и развиват заболявания на базата на грипния вирус. Вълните на респираторно-синцитиалния вирус например бяха по- характерни за октомври, ноември и първата половина на декември. Тогава имаше и аденовируси и парагрипни вируси. Сега постепенно набира скорост грипът.

#Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници