Как изменението на климата променя теглото на новородените бебета

Как изменението на климата променя теглото на новородените бебета
A A+ A++ A

Ново проучване установи, че излагането на екстремни температури може да повлияе на теглото на бебетата при раждане, съобщи "Евронюз".

Излагането на студ или топлинен стрес, особено в последните етапи на бременността, може да доведе до раждане на твърде големи или твърде малки деца за тяхната гестационна възраст (приблизителната дата на раждане).

Теглото при раждане може да повлияе на развитието на детето и на шансовете му за оцеляване. То може също така да покаже уязвимостта им към болести и заболявания в по-зряла възраст.

Как студовият и топлинният стрес могат да повлияят на теглото при раждане?

Проучването, проведено от изследователи от Университета за здравеопазване на населението "Къртин" в Пърт, разглежда повече от 385 000 бременности в Западна Австралия между 2000 и 2015 г. С помощта на Универсалния индекс на топлинния климат (UTCI), който описва физиологичния комфорт на човешкото тяло при определени условия, е разгледано излагането на топлинен или студен стрес.

Излагането на топлина от 12 седмици преди зачеването до раждането е анализирано, за да се установи дали то оказва влияние върху теглото при раждане.

От изследваната група 9,8% от децата са родени твърде малки, а 9,9% - твърде големи за гестационната си възраст.
Учените установили, че излагането на екстремен студ или топлинен стрес по време на бременността увеличава риска от необичайно тегло при раждане.

Според научните специалисти това може да се дължи на факта, че излагането на термичен стрес увеличава дехидратацията и предизвиква оксидативен стрес и системни възпалителни реакции, които могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето на плода.

Кой е най-застрашен от топлинен и студен стрес?

Средната биотермична изложеност е била между 8,1 и 30°C, което показва лек студов стрес в долния край и умерен топлинен стрес в горния край на скалата UTCI.

При 1% от хората, които са били най-силно изложени на горния или долния край на тази температурна скала, е имало най-голяма вероятност да се наблюдават промени в теглото при раждане. Това важи особено за изложените на температурен стрес в последните етапи на бременността.

Рискът става по-голям за някои групи, включително за хората с различна от бялата раса, ражданията на момчета, бременностите при хората на възраст над 35 години, тези в селските райони и тези, които са пушили по време на бременността.

Това допринася за нарастващия брой доказателства за заплахата, която климатичните промени представляват за репродуктивното здраве. Освен че горещините и студените вълни стават все по-чести, те подхранват векторно преносимите болести, природните бедствия и недостига на ресурси, като всички те оказват вредно въздействие върху здравето.

#бебе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници