Внесоха предложение в Общинския съвет паметникът на Альоша да бъде преместен

Внесоха предложение в Общинския съвет паметникът на Альоша да бъде преместен
A A+ A++ A

Общинските съветници от "Демократи за силна България" (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме промяната - Демократична България”, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 година. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В проекта на решение се предлага паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около известния като “Альоша” монумент. Според съветниците на ДСБ в момента това пространство е занемарено. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

По думите на Владимир Славенски ДСБ - Пловдив има ясна и категорична позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено. Ние заставаме на страната на историческата истина и сме дълбоко убедени, че това е в интерес на всички пловдивчани, а и на всички български граждани, посочи той.

Според Йоно Чепилски паметникът “Альоша” се отличава силно от другите паметници в града със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив, а неговият превес над другите паметници в града показват безпрекословната власт на СССР над България в тоталитарния период, коментира той.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет за сесията на 17 януари.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин“ с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

#Альоша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници