Добилото популярност като средство за отслабване лекарство Ozempic може да доведе до рак

Добилото популярност като средство за отслабване лекарство Ozempic може да доведе до рак
A A+ A++ A

В страна, обсебена от слабостта, Ozempic е най-новият в дългата поредица от чудеса за отслабване. След одобрението му през 2017 г. за подпомагане на контрола на кръвната захар при диабетици тип 2, новините бързо се разпространиха, че той също така причинява загуба на тегло; бързо напред до 2023 г. и #Ozempic има над 300 милиона гледания в TikTok, пише Блиц.

Знаменитости и инфлуенсъри бързо се хванаха за Ozempic и досега лекарството е постигнало популярност. Толкова много, че диабетици тип 2 се борят за достъп до него поради интензивното му търсене.

Според Komodo Health през 2022 г. са изписани над 5 милиона рецепти за Ozempic или подобни лекарства Mounjaro, Wegovy и Rybelsus.

Това, което научихме (или по-скоро потвърдихме) чрез тази последна вълна от лекарства за отслабване е, че нашето общество продължава да дава приоритет на слабостта пред действителното здраве. Докато се фокусираме върху везните и талията си като Полярната звезда на здравето, забравяме, че имаме все по-голям дефицит на редица важни хранителни вещества, които ни предпазват от болести.

Деветдесет и пет процента от населението на САЩ не отговаря на препоръчителния дневен прием на фибри. Други 75 процента не получават достатъчно магнезий. В световен мащаб 1,1 милиарда души са с дефицит на цинк (чиито симптоми могат да отразяват тези на болестта на Алцхаймер) поради неадекватен хранителен прием.

Съществува и фактът, че Ozempic, както всички лекарства, може да има странични ефекти. Най-честите, според уебсайта на лекарството, са: "гадене, повръщане, диария, стомашна (коремна) болка и запек."

Също така се споменава „Възможни тумори на щитовидната жлеза, включително рак“. Един неспоменат, но често съобщаван страничен ефект се нарича "Ozempic Face". Освен това, за да поддържате загубата на тегло, трябва да останете на Ozempic за неопределено време – освен ако не сте използвали Ozempic, за да започнете по-здравословни навици около храната, упражненията, съня и т.н.

Но нека бъдем ясни: Ozempic променя играта за мнозина. Има диабетици, които се нуждаят от Ozempic. Има хора, за които генетиката играе много по-голяма роля за размера на тялото им, отколкото диетата и начина на живот. Има хора, за които загубата на тегло е здравословен проблем и които са опитали всичко без резултат. И дали да приемате или не това лекарство е медицинско решение.

Но това не е вярно за всички потребители. Въпросът, който трябва да добавим към дискусията, е: как можем да направим реални подобрения на здравето и хроничните заболявания? В тези разговори в лекарския кабинет относно Ozempic (или Wegovy, същото лекарство, използвано за лечение на затлъстяване), лекарят също ли пита: Какво ще ядете, докато приемате това лекарство?

Раздвижвате ли се през деня? колко добре спиш Какви са вашите нива на стрес? Тези разговори трябва да бъдат част от всяко предписание. Защото едно лекарство не е решението на епидемията от наднормено тегло в Америка.

В същото време трябва да преодолеем уморената поговорка „яжте по-малко, спортувайте повече“. Видяхме колко малко това послание всъщност помага на хората да станат по-здрави. И това е така, защото в нашия дебат за храната се губи простото послание, че храната е много повече от калории, които причиняват наддаване на тегло.

Дори ако трябва да гледаме на храната чисто от гледна точка на нейните физиологични ефекти (забравяйки за момент, ако можете, връзката й със семейството, културата, приключенията и радостта), когато се фокусираме върху калориите, ние казваме само малка част от историята. Храната осигурява основни витамини и минерали.

Той ни доставя аминокиселини за изграждане на мускули, липиди за създаване на хормони, глюкоза за захранване на мозъка ни. По същество изборът на храна, който правим, засяга всеки аспект от нашето здраве и благополучие.

Да вземем пример: класически омлет със спанак. Яйцата съдържат малко протеини и мазнини. Протеинът се разгражда, за да образува аминокиселини, които тялото използва като LEGO блокове, за да направи структурни протеини, ензими, хормони и дори невротрансмитери.

Жълтъкът също е един от най-добрите източници на холин (от който 90 процента от нас не получават достатъчно), предшественик на невротрансмитера ацетилхолин, който е от решаващо значение за формирането на паметта.

Спанакът в този омлет е богат на неразтворими фибри, които добавят обем към изпражненията ви, докато храната преминава през храносмилателната система, помагайки за предотвратяване на запек; както и някои разтворими фибри, които подхранват добрите чревни бактерии, помагайки за потискане на възпалението в червата и на свой ред в мозъка. Фибрите също играят важна роля в детоксикацията, подобряването на вашия липиден профил и регулирането на глюкозата.

Спанакът също така доставя фолиева киселина (витамин В, който помага за образуването на ДНК, РНК и червени кръвни клетки), витамин С (антиоксидант, необходим за растежа и възстановяването на всички телесни тъкани) и каротеноиди, клас фитонутриенти, които са свързани с намален риск от рак, сърдечни заболявания, диабет и невродегенеративни заболявания. Въпреки че този пример не рисува цялата картина, той показва, че храната и нейните хранителни вещества са много по-сложни, отколкото им приписваме.

Същият принцип важи и за движението. Има много повече за упражнения от изгаряне на калории: аеробните упражнения активират имунната ви система, което ви прави по-малко податливи на вирусни заболявания. Укрепва сърцето ви и подобрява притока на кръв. Повишава настроението ви, помага ви да спите по-добре през нощта и разширява хипокампуса, мозъчната област, участваща в ученето и паметта.

Ползите от силовите тренировки са еднакво впечатляващи: в скорошен мета-анализ, преглеждащ данни от 1,5 милиона участници в проучването, силовите тренировки са свързани с почти 20% намаление на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет, рак на белите дробове и всички други. причиняват смъртност.

Науката и медицината са надхвърлили алгоритъма „приети калории = изчерпани калории“ – ние не сме машини. Все пак тънкостите на нашите метаболитни системи са толкова сложни, че най-новите изследвания в науката за храненето просто удрят върха на айсберга. Докато научаваме какво се крие отдолу, нека не забравяме основите, на които са ни научили нашите родители: яжте разнообразните и цветни храни в чинията си, за да ви помогнат да растете здрави и да останете силни. Движете се често, за да се чувствате добре, да мислите ясно и да спите спокойно. Всичко останало – дори и да има 300 милиона гледания в TikTok – е просто шум.

Корекция, 22 февруари: Оригиналната версия на тази история погрешно характеризира констатациите на Komodo Health за броя на рецептите, написани за лекарства за отслабване през 2022 г. Имаше 5 милиона, написани за Ozempic, Mounjaro, Wegovy и Rybelsus взети заедно, не за Ozempic и Мунджаро сам.

#отслабване #лекарство #рак #ozempic

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници