Хиляди християни се хвърлиха в ледени води за кръста, ето кой го извади (ОБЗОР ПО ГРАДОВЕ)

Хиляди християни се хвърлиха в ледени води  за кръста, ето кой го извади (ОБЗОР ПО ГРАДОВЕ)

Община Малко Търново

A A+ A++ A

Православната църква чества Богоявление. Празнува се кръщението на Иисус Христос от Йоан Предтеча в река Йордан. При кръщението небесата се отворили, а Светият Дух във вид на гълъб слязъл върху Иисус и гласът на Бог Отец свидетелствал открито, че Този е неговият възлюбен Син, който има неговото благоволение.

От древността Църквата нарича Кръщение Господне - Богоявление, защото тогава Бог открива тайната на своята същност, като осезателно се явява в трите си лица - Отец, Син и Свети Дух. При Кръщението си в Йордан, като въплатен Бог, Христос осветил водното естество, затова на празника се прави Велик водосвет.

По традиция на този ден се извършва ритуал по хвърляне и спасяване на кръста от ледените води. Хиляди християни в цялата страна скочиха в ледените морски, речни и езерни води, за да извадят Кръста.

20-годишен извади Богоявленския кръст от водите на езерото в София

Двайсетгодишният Любомир Мутафчийски извади Богоявленския кръст от водите на езерото в ж.к. "Дружба" в София. 46 мъже скочиха в езерото.

За първа година скачам и искам да призова всеки - и млади, и по-възрастни българи, да спазват традициите, да участват в спасяването на кръста всяка година и да не се отказват. Ако ги е страх, да се престрашат и да го направят, каза Любомир Мутафчийски. Той пожела на всички да са живи и здрави.

Кметът на София Васил Терзиев също пожелавам на всички да са здрави, да имат много хубава година. Да сме по-смирени, по-добри, повече заедно и да се радваме и това да бъде ежедневие, а не само от празник на празник, каза още Терзиев и добави, че за първи път присъства на ритуала.

Димитър Куманов от Пловдив извади кръста от Марица

В присъствието на хиляди посетители, изпълнили докрай пространството около Водната палата и панаирния мост в Пловдив, 39- годишният Димитър Куманов улови кръста в студените води на река Марица.

Мъжът участва в ритуала за първи път и победи над 120 желаещи да хванат хвърлената от митрополит Николай в реката реликва.Владиката благослови победителя. Димитър Куманов има 3 деца, съпруга именичка и малък семеен бизнес - заведение за бързо хранене. Треперещ от вълнение, но, по думите му – без да чувства студ, той пожела здраве и щастие за себе си и своето семейство.

Преди ритуала по хвърляне на кръста митрополит Николай отслужи литургия и освети в катедралния храм "Света Богородица" войнските знамена. След това той поведе литийното шествие от свещеници, военни и стотици граждани до Водната палата за Богоявленския водосвет.

Над 150 души участваха в спасяването на Богоявленския кръст във Варна

Над 150 души участваха в спасяването на кръста на Йордановден във Варна. Сред тях две жени, а най- малкият участник беше на 9 години. Кръста извади Димитър Петров от Варна, на 21 години, възпитаник на ВВМУ "Никола Й. Вапцаров". Той спасява Богоявленския кръст за втори път.

18-годишният ученик Александър Китенов спаси кръста в Бургас

Александър Китенов спаси кръста от водите на морето край моста в Бургас. 18-годишния ученик от Природоматематическата гимназия скача за втори път. Тази година има рекорден брой участници - 73-ма. Най-малкият е 16-годишен ученик, също от ПМГ, а най-възрастния - на 50 години.

22-годишен баща на две деца извади кръста от Тунджа в Ямбол

С Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена отбелязаха в Ямбол големия християнски празник. За спасяването на кръста в ледените води на Тунджа скочиха 25 смелчаци.

22- годишният Георги Георгиев, баща на две деца,извади кръста от водите на Тунджа. Той си пожела здраве и благополучие през новата година.

Знамената на поделенията от Ямболския гарнизон бяха осветени от Архимандрит Димитрий, а кметът на Ямбол Валентин Ревански се обърна към военните: Искам да пожелая да бъдат здрави, да бъдат боеспособни и най- важното да има мир на българската земя. На днешния Йордановден имен ден празнуват близо 2000 ямболци.

Ученик спаси богоявленския кръст под Царевец във Велико Търново

17-годишният Кристиян Димов извади кръста от водите на р. Янтра на Богоявление във Велико Търново. Той е ученик в ПМГ „Васил Друмев" и тази година завършва специалността „Софтуерно инженерство". По традиция ритуалът се състоя на Владишкия мост в кв. „Асенов" и се радваше на голям интерес. Десетки влязоха във водата, а стотици ги аплодираха.

Преди това пред Царевец бе осветено знамето на Националния военен университет "Васил Левски". От катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица" до Владишкия мост премина литийното шествие за Йордановден.

30-годишен юначага хвана кръста в ледените води на река Огоста в Монтана

30- годишен юначага хвана Светия кръст в ледените води на река Огоста в Монтана днес, на Богоявление. Андриан Аспарухов Илиев е баща на две деца, занимава се с частен бизнес и пожела на всички в Монтана и България да са живи и здрави, благополучие и по-малко злоба. Преди години е скачал за кръста във Варна. Общо 50 се хвърлиха, а близо 3000 гледаха ритуала, който тази година се проведе с благословията на Видинска митрополия и протосингела архимандрит Антим.

Мястото край пешеходния мост , който води към монтанската болница бе твърде оживено. Извиха се и хора. Не мина без духова музика. За да повдигнат градуса на настроението оркестър „Монт мюзик" изпълни на живо известни български хора и маршове.

След спасяването на кръста мъже в национални носии се хванаха на хоро и развяха в реката голямо българско знаме. Андриан Илиев получи награда от 150 лева от кмета на Монтана Златко Живков.

И още...

Десет смелчаци скочиха, за да извадят Богоявленския кръст от водите на Дунав край Тутракан, съобщиха от общината. Най-бърз се оказа 32-годишният Иван Радев, който спасява кръста за 13-и път. Той извади кръста и миналата година. Тогава радостта за него беше двойна, защото в същия ден той стана баща на момченце.

В Попово 11-годишен извади пръв Богоявленския кръст сред единадесет скочили за спасяването му. И на тази година на Йордановден бе спазена традицията и бе извършен ритуалът „хвърляне на кръста" на изкуствения водоем в двора на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" – Попово, съобщиха от общинския пресцентър.

Десетки мъже влязоха в река Благоевградска Бистрица тази сутрин, за да извадят Богоявленския кръст от водите на реката. Тази година кръстът бе спасен от 37-годишният Кирил Димитров от Благоевград. Пред журналисти мъжът каза, че за втори път участва в ритуала на Богоявление и за първи път успява да улови кръста.

Любослав Ганев спаси кръста във водите на река Банщица в Кюстендил на днешния празник Богоявление. В съревнованието се включиха 22 младежи.

22-годишният Галин Стоев извади Богоявленския кръст от водите на Дунав край Силистра. Младият мъж е студент в местния филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев". Той каза за БТА, че участва за втори път в надпреварата и за втори път успява да хване кръста.

Дванадесетокласникът от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев" Стелиан Чукуров от Стара Загора извади Богоявленския кръст от водите на езерото в старозагорския парк „Йордан Капсамунов". Общо около 30 мъже скочиха след символа на християнската вяра, хвърлен ритуално от Старозагорския митрополит Киприан. И тази година момчетата се хванаха на хоро във водата и запяха българския химн.

Христо Илиев на 16 години, ученик от Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади" в Габрово, извади кръста на Богоявление от река Янтра.

Тази година в ритуала се включиха 15 мъже. По традиция желаещите да извадят кръста скачат в река Янтра, в центъра на Габрово.

Двадесет и три годишният хасковлия Иван Налбантов, извади Богоявленския кръст от водите на езерото Байкал в градския парк в Перник. Общо седемнадесет смелчаци се хвърлиха в битката за светинята, най-бърз се оказа Иван. Младият мъж разказа, че е дошъл с приятели на празника в Перник.

Седемнадесетгодишният Иван Рогачев извади Богоявленския кръст от водите на река в Самоков. Той получи парична премия в размер на 100 лева, плакет на Община Самоков, Богоявленския кръст, който хвана също остана за него, икона и риза с шевица.

За трета поредна година ученикът Никола Комаровски извади Богоявленския кръст в Разград. Заедно с него във водите на язовир „Пчелина" скочиха още 15 мъже. Победителят получи икона, а за всички участници в ритуала имаше грамоти. Дванайсетокласникът в Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи", който е състезател по карате киокушинкай, си пожела да бъде здрав и да има успехи, понеже му предстоят важни състезания.

Светослав Йорданов, 39-годишен, извади Богоявленския кръст от водите на река Дунав край Свищов. Традиционният ритуал се проведе в местността Паметниците. Oтец Михаил от свищовска духовна епархия хвърли кръста във водата след неговото освещаване. Йорданов каза, че скача за седми път, но за първи път успява да спаси кръста. Първенецът пожела здраве и много успехи на всички. Освен кръста, той получи и парична награда от кмета на община Свищов Генчо Генчев.

Ваньо Василев спаси Богоявленския кръст в Търговище. Пред стотици търговищенци общо 11 млади мъже скочиха във водите на градския шадраван, за да спазят традицията на Йордановден.

Василев вади Богоявленския кръст за втора поредна година. Той е на 28 години от Търговище, работи в София. „Хората трябва да имат по-малко пороци и повече добродетели. За мен това е най-важно", каза мъжът.

Стотици врачани и гости на града, както и жители на село Згориград днес присъстваха на ритуала по „спасяването" на Богоявленския кръст край Враца. По традиция празникът се провежда в близост до прохода „Вратцата", точно под отвесните врачански скали, а кръстът се хвърля във вир на р. Лева. Около 40 бяха мъжете, които се хвърлиха да спасяват кръста, от тях най-младият бе на 16 години, а най-възрастният се оказа италианец на 64 години, живеещ в близкото село Згориград. Пръв до кръста стигна 22-годишният Ерик Тронков от Враца, след което в реката се изви мъжко хоро. Ерик, който за първи път участва в този ритуал, получи дарове от кмета и от врачанския митрополит.

Във водите на река Осъм в Ловеч скочиха 17 смелчаци. Кръстът извади 38-годишният Ивайло Енчев. Той е баща на 3 деца и спасява за седми път Кръста на Йордановден: "Водата в днешния ден е топла. Адреналинът се вдига. Участвам за здраве на всички, на цялото семейство. Пожелавам на всички да са живи и здрави, за много години и да бъдат благословени“, каза Енчев.

Той получи парични награди от ловчанския митрополит Гавриил и кмета на Ловеч Страцимир Петков, както и кошница с подаръци. Преди ритуала по спасяването на кръста митрополит Гавриил отслужи Златоустова Света литургия в катедралата "Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч, освети знамената на Българската армия и водеше празничното литийно шествие от катедралата до Богоявленския мост до площад "Екзарх Йосиф Първи". Митрополитът благослови ловчалии и поръси присъстващите със светена богоявленска вода. Стотици жители на Ловеч присъстваха на Богоявленския ритуал, а на площада се изви празнично хоро под звуците на Общинския духов оркестър.

Празникът в Русе започна с тържествена литургия във всички православни църкви, а владиката Наум поведе литийното шествие от катедралния храм “Св. Троица” до кея на Дунава. След като поръси бойните знамена и благослови присъстващите, Русенският митрополит хвърли Христовия кръст във водите на реката, а 12 смели мъже скочиха за него. Тази година най-бърз бе финансистът Александър Георгиев, който след 10 дни ще навърши 24 години.

"Около 2 седмици се подготвях. Пожелавам живот и здраве на моето семейство, успехи на абсолютно всички, включително и на мен". Александър получи подаръци от митрополит Наум, от областния управител Данаил Ковачев и от кмета Пенчо Милков.

Традицията е спазена! В ледените води на водопада Докузак отново влязоха най-смелите, за да усетят пречистващата сила на водата и да спазят традицията на Йордановден.

"Хубав празник с много ентусиазъм, цветове и музика! Благодаря на всички, които предпочетоха да го отбележим заедно край водопад Докузак, както и на всички стоиловци - без инициативни домакини никое събитие не може да бъде толкова наситено и многобройно", отбеляза кметът на Община Малко Търново Илияна Янчев.

Богоявленският кръст в Созопол се счупи на две

Богоявленският кръст в Созопол се счупи на две части. Първоначално кръста спаси 31-годишният Станислав Христов от Созопол, който за поредна година участва в традициите за Йордановден.

Докато мъжът плува, за да спаси кръста, той се чупи на две и една половина успя да хване и Никола Бобчев.

Двамата мъже решават, че трябва да дадат Светия кръст на най-малкия участник, съобщава БГНЕС.

Това е 13-годишният Петър Петров от Пловдив, който присъстваше на празника в Созопол с баща си специално за ритуала. За спасяването на Светия кръст в Созопол скочиха 26 души.


Източници: БНР, БТА, "24 часа", БГНЕС, пресцентрове на общини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници