Честито! Здравка Евтимова гушна 6-о внуче

Честито! Здравка Евтимова гушна 6-о внуче

Личен архив

A A+ A++ A

Шесто внуче гушна голямата писателка Здравка Евтимова, похвали се пред „Телеграф“ самата тя. „Казва се Георги, викаме му Гошко и в момента съм в Германия да помагам. То е трето дете на първия ми син, който вече има едно момче и едно момиче. Снахата също е наше момиче, от Перник“, сподели авторката на „Кръв от къртица“.

Фантастика

Освен на щастливата вест в семейството си, тя се радва и на още една хубава новина, този път свързана с професията й - Здравка Евтимова е удостоена с новоучредената награда за фантастика „Доктор Т. О’Конър Слоун“ (Dr. T. O’Connor Sloane) в САЩ. Призът се връчва от американското издателство Starship Sloane Publishing.

„Тази награда отбелязва значителния и траен принос на Здравка Евтимова в областта на фантастиката чрез нейните уникални творческа визия и глас, вдъхновяваща оригиналност и утвърдили се, получили висока оценка творби, отличени с международни награди“, гласи текстът върху сертификата, съпътстващ литературната награда. В сайта на издателството е отбелязано, че Здравка Евтимова е „един от най-изтъкнатите съвременни български автори, чието разпознаваемо творчество, удостоявано с международни награди, обогатява в дълбочина литературата в сферата на фантастиката и в по-широк план – литературата като цяло“.

Щурец

“Надявам се след тази награда да намирам дом за моите нови книги. Подготвила съм един нов роман, който ми се иска първо в Америка да излезе, нарича се „Да изплетеш клетка за щурец“. Не е фантастика, а в жанр, който цели да направи човечеството по-човечно. Книгата е готова, изпратила съм я на издателя. С него доста неща вече издадохме съвместно, включително и „Можеш ли да се усмихваш в сряда“, за който 6 месеца не можахме да измислим английското заглавие и го взехме от стихотворението на Силвия Недкова „Човекът от отсрещната страна“, за което съм й много благодарна. Сега чакам редакторските бележки по романа, през март каза, че ще ги прати. Той е изключителен редактор и е чист късмет, че го имам. Защото обикновено, ако има две грешки на страница, направо изхвърлят книгата, а аз сигурно имам повече, защото английският не ми е рожден“, сподели пред „Телеграф“ Здравка Евтимова. Тя се радва, че комуникацията с американското издателство става онлайн, за да й остава повече време за писане. „Иначе съм ходила пет пъти в САЩ, била съм в писателски резиденции за по месец-два, издателите пък идваха в България“, добави писателката.


#Здравка Евтимова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници