Чудо навръх Нова година! Парапланерист оцеля потрошен, измръзнал и жаден

Чудо навръх Нова година! Парапланерист оцеля потрошен, измръзнал и жаден
A A+ A++ A

Варненски парапланеристи посрещнаха новата година със спасителна акция! Колегата им Валери Китанов паднал на каменист бряг между Балчик и Каварна на първи януари и е бедствал две денонощия преди да бъде открит, предаде БНТ.

Мъжът е загубил контрол във въздуха заради лошото време. Открили го в хипотермия, силно дехидратиран и със счупени крака, но вече е в добро състояние. Спасителната операция започва около полунощ на 2 януари.

"Един от парапланеристите беше пуснал пост, в който се издирва Валери Китанов. След това се свързах с двама от тях – Митака и Слави и оттам нататък започна доста сериозна организация", каза Георги Тодоров. Става ясно, че парапланеристът е избрал неподходящо място за летене, кацнал е аварийно и с голяма скорост заради силния вятър.

"Той бил на безлюдно място, бедствал е, ако е било лятото да има някоя лодка нещо да го види, но зимата просто нямало е кой как", каза Станислав Стоянов – Слави.

Валери Китанов преценява, че не може да се качи обратно и тръгва към колата си по брега. Изминава към 400 метра със счупени крака, и стига до място, където може да бъде видян по-лесно."Той е долазил, буквално е лазил, дори не знам дали на четири крака или е лазил като десантчик", разказа Митко Павлов.

"Там е скала до скала и има дори един нос, как го е заобиколил, представа нямам, защото там вече е дълбоко и доста сложно", обясни Красен Якимов. "Той се е справил твърде добре и ние коментирахме, че в тази ситуация бихме били в по-лошо състояние, отколкото беше той", сподели Митко Павлов.

Пострадалият парапланерист е в добро състояние, в понеделник му предстои операция на петата.

#парапланерист #чудо #Варна-София #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници