Необичайно високи температури и проливни дъждове на Йордановден

Необичайно високи температури и проливни дъждове на Йордановден
A A+ A++ A

В сутрешните часове отново в равнините и котловинните полета ще има условия за краткотрайни мъгли или ниска облачност. Очакваните минимални температури ще се понижат и ще са между плюс 1°С и плюс 5°С, малко по-ниски ще бъдат в планинските райони и котловинните полета от Западна и Централна България - около 0°С. Доста по-топло по Черноморието - до 7-9°С.

През деня в събота ще преобладава разкъсана висока облачност, която късно след обяд над Западна и Южна България отново ще се вплътни, ще започнат валежи от дъжд, като по-значителни ще са над Южна България.

Ще духа слаб югозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от запад.

Максималните температури през деня ще останат без промяна и ще са между 11°С-14°С. Доста по-топло в Югоизточна България - до 15-16°С.

Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за събота - 06 януари , в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:
Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления!

Оранжев код:
Издаваме този код за проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Времето в София
През нощта срещу събота ще преобладава ясно време. Температурите ще се повишат, като минималните ще достигнат до 3°С. Ще духа слаб източен вятър. През деня ще преобладава разкъсана висока облачност. Късно след обяд облачността ще се вплътнява. През нощта срещу неделя ще запичат и валежи от дъжд.Очакваните максимални температури ще са между 13°С.

Времето по планините
През нощта срещу събота ще преобладава ясно време. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. През деня ще преобладава слънчево време. След обяд и с разкъсана висока облачност, която постепенно ще се увеличва. Ще започнат и валежи от дъжд, като по-значителни нощта срещу неделя над Рило-Родобската област.

Максималната температура на височина 1200 метра надморска височина ще е около плюс 8-9°С, на 2000 метра - около 0°С.

Времето по Черноморието:
През деня ще преобладава ще разкъсана висока облачност. Ще духа слаб югозападен вятър.
Минималните температури ще са между 8-10°С. Максималните ще достигнат стойности - до 15-16°С.

Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Прогноза за фини прахови частици:
Очакваме повишаване на нивата на фини прахови частици в сутрешните часове над по-големите градове. Стойностите ще са между 70-90мкг/м3 при норма около 50 мкг/м3.

Пътна информация:
Не се очакват проблеми!

Времето на Балканите:
През следващите 24 часа полуострова все още ще попада под влиянието на пренос на по-толла в.маса и температурите ще се задържат почти без промяна. Ще започнат валежи от дъжд, като по-значителни ще са над Западните Балкани и по Адриатическото крайбрежие. Валежите по крайбрежната ивица ще са значителни по количества, ще има условия и за гръмотевична дейност.

През следващите 48 часа синоптичната обстановка и у нас ще се усложнява!

Прогноза: Имре Дузмат, Meteo Balkans


#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници