Ледена епоха: Идат виелици, сняг и студ! Живакът удря минус 15 градуса!

Ледена епоха: Идат виелици, сняг и студ!  Живакът удря минус 15 градуса!

Pixabay

A A+ A++ A

През нощта облачността ще е разкъсана, предимно средна и висока, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще са предимно между 2° и 7°, в София – около 3°. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.

В събота (6 януари) ще има разкъсана облачност, която до вечерта от юг ще се увеличи. Късно вечерта и през нощта срещу неделя на места в крайните южни райони, главно в Родопската област, ще завали дъжд. Ще духа до умерен, в източната част на Дунавската равнина временно силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 10° и 15°, на север от планините до 18°, в София – около 13°.

Над Черноморието облачността ще е разкъсана, висока и средна, но до вечерта ще се вплътни. Ще духа умерен, временно силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 13° и 18°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините облачността ще е разкъсана, но от юг ще се увеличава и до вечерта на места в Рило-Родопската област ще завали дъжд, над 1800 метра - сняг. Ще духа умерен, временно силен югозападен вятър. Максималната температура на надморска височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 3°.

В неделя (7 януари) облачността ще бъде предимно значителна. До сутринта повече като количество ще са валежите в Югозападна България, а през деня дъжд ще превали и на места в останалата част от страната. В Родопската област са възможни и гръмотевици. В Централна и Източна България ще продължи да духа умерен и временно силен южен вятър, който до вечерта ще отслабне. Температурите ще останат по-високи от обичайните за януари.

В началото на предстоящата седмица максималните температури ще са под нулата. Минималните ще бъдат в порядъка на -10 до -12 градуса. В Драгоман, Кюстендил и Перник те могат да паднат и до -15. Януарският студ се очаква да продължи по-дълго време. Това прогнозира климатологът от НИМХ Анастасия Стойчева пред NOVA.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници