ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Гяволето разстрелян заради Пламен Галев?!

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Гяволето разстрелян заради Пламен Галев?!

"Телеграф"/архив

A A+ A++ A

Eдин немного коментиран разстрел преди 20 години все пак остава паметен – убийството на криминално проявения Ангел Стефанов-Гяволето от Дупница.

Както и десетки други екзекуции, тази също не е разкрита. Носи почерка на килъри, изпълняващи мокра поръчка. Запомнящото се в случая е, че за жертвата казват, че е единственият човек, който се е осмелил да опре пистолет в главата на Пламен Галев, единия от Братя Галеви. Това е една от версиите за убийството на Гяволето, която не е доказана.

Престъплението

12 януари 2004 г., 22,40 ч., Дупница. 28-годишният Ангел Стефанов е в тузарския си джип „Фолксваген Туарег“ пред гаража си в блок в кв. „Бистрица“. Докато паркира, по предното стъкло на колата се изсипва дъжд от куршуми. 9 от тях го уцелват – два пронизват главата му, а останалите 7 – горната част на тялото. Мъжът умира на място. Според експертизите изстрелите са произведени от около метър.

Разследващите предполагат, че може би Гяволето е познал приближаващ към него мъж и е бил спокоен или просто не е обърнал внимание. Във всеки случай откриването на огън по джипа отблизо е било изненадващо и той не е имал шанс да реагира. Говори се, че съседи чули свистенето на куршуми, но никой не е излязъл навън. Тялото на убития е открито часове по-късно от полицаи.

Досие

Починалият в автомобила си Ангел Стефанов е познат на органите на реда с извършените от него многобройни кражби и грабежи, съобщава пресцентърът на МВР. През 1996 г. Стефанов бяга от сградата на съда в Дупница, докато се гледа дело, по което е обвиняем. В Италия е осъден на 5 г. затвор за грабеж. На 13 март 2001 г. е върнат в България за доизтърпяване на наказанието в Бобовдолския затвор, откъдето излиза срещу гаранция в началото на октомври същата година.

Близък е до Иво Карамански. Купува механа от бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, жена му пък е сестра на близка приятелка на Пламен Галев. Започва да внася коли от Италия.

Версии

Отмъщение е най-вероятният мотив за убийството на Ангел Стефанов, заявяват от дупнишката полиция след престъплението. Една от версиите за показния разстрел е влошаване на отношенията на Гяволето с Братя Галеви, но не е доказана. В публичното пространство единствено е известно изявлението на кикбоксьора Георги Трушев пред в. „Вяра“, според когото хората на Пламен Галев са извършили мократа поръчка. Трушев е първи братовчед на Стефанов.

„Единственият човек, който е опирал пистолет в главата на Пламен Галев, е именно Гяволето. Аз се възхищавам на неговата смелост, Гяволето беше един от приближените на Братя Галеви, но той вървеше срещу тях“, твърди Трушев. Според него причината е канал за проститутки. „Но не толкова жриците на любовта, колкото голямата амбиция на Гяволето да властва му изяде главата. Искаше повече власт и територии, а това беше неприемливо за офицерите и Гяволето беше пратен на оня свят“, казва Трушев.

Той описва Стефанов като благороден човек, който обичал да помага. Трушев дори се бил с няколко мъже, които обидили паметта на братовчед му.

„Никой не може да обижда мой роднина, мой приятел. Клаха ме с моторна резачка, срязаха ми мускула на десния крак, взеха преднина, но това е временно“, разказва Трушев, сочейки татуировката на дясната си ръка, на която пише: „Бог прощава, аз не!“.

Разследващите издигат и друга версия за убийството на Гяволето – отмъщение от пернишката автомафия, защото е предал на полицията бандата на Васил Борчев-Борчо. Групата на Борчо пречела на бизнеса с крадени коли, който Гяволето искал да развива, смятат полицаи. Затова Стефанов издал конкурентите, за да си разчисти територия. Тази версия също не е доказана, както и съмненията, че Стефанов може да е станал жертва на разпределение на наркотеритории.

Издирван

След мистериозната смърт на единия от Братя Галеви - Ангел Христов, сега международно издирван е само Пламен Галев. Бившите барети бяха в неизвестност от 2012 г., след като избягаха зад граница, за да не излежат присъди от по 5 г. затвор за участие в организирана престъпна група и изнудване.

В началото на юни 2023 г. гръмна новината, че Ангел Христов е починал във вилата си в дупнишкото с. Ресилово. Прокуратурата образува две разследвания – за причините за смъртта му и за вещно укривателство, т.е. кой го е укривал и колко време. Аутопсията показа, че причина за смъртта е инфаркт. Вещното укривателство няма да бъде разкрито, както и как Христов е влязъл в страната, смятат полицаи.

Ако Пламен Галев все пък бъде открит някога или се разкае и върне в страната, той ще трябва да излежи присъдата си. Никой не очаква да разкаже за отношенията си както с политици, така и с криминално проявени, сред които е бил и Ангел Стефанов-Гяволето.

Имението в Ресилово на офшорка

Изграденият върху близо 10 декара имот в Ресилово вече е на офшорна фирма и близките на Галеви плащат наем.

От общината в Сапарева баня казали за БНР, че ползвателите не дължат за имота никакви суми за данъци и такси. На името на Пламен Галев и Ангел Христов в Ресилово не се води нищо, стана ясно от решението на Окръжния съд в Кюстендил по делото за конфискуване на имуществото на Братя Галеви, което продължи 8 г. След това решение в полза на държавата са отнети имоти и пари за 2,47 млн. лв.

Мария Кадийска, "Телеграф"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници