15 магистрати са се отказали да се занимават със случая на Дебора Михайлова

15 магистрати са се отказали да се занимават със случая на Дебора Михайлова
A A+ A++ A

Масово районните съдии, които се занимават със случая на Дебора Михайлова от Стара Загора, си правят отвод. Това сочат данните от Електронния публичен регистър на отводите.

Към момента 15 магистрати са се отказали да се занимават със случая. Това са председателят на съда Блага Бозова, Росен Чиликов, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева, Неделина Минчева, Велина Пенева, Женя Иванова и Александър Георгиев. Всички те се позовават на чл. 29, ал. 2 от НПК, а в текста пише като основание, че съдията или съдебният заседател "не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото".

Ако всички магистрати от съда си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да прецени къде да прати делото. Най-вероятно делото ще се разглежда в Пловдив, тъй като обикновено се избира близък съд от същото ниво, за да не бъдат причинявани допълнителни неудобства на участниците в процеса.

Нападателят на Дебора поиска делото му да бъде „изнесено“ от Стара Загора

Припомняме, че сигналът за нападението над 18-годишната Дебора е получен около 23:30 часа на 26 юни.

На 27 юни обвиняемият е задържан за срок от 24 часа, като тогава е бил в условията на вече наложено наказание "пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Той е освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав счита, че според събраните доказателства по делото, престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда".

На 31 юли Георги Георгиев беше задържан с постоянна мярка "задържане под стража" по другото досъдебно производство за закана с убийство спрямо 18-годишното момиче.

На 9 август Окръжният съд в Стара Загора потвърди наложената мярка за неотклонение. Случаят с насилието на момичето предизвика протести в цялата страна.

Обвинителният акт срещу Георги Георгиев да беше внесен в Районен съд-Стара Загора на 15 декември. 26-годишният охранител ще отговоря по три обвинения - закана за убийство, две средни телесни повреди и принуда.

В началото на декември 2023 г. Георги поиска делото му да се разглежда в друг град.

#дебора михайлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници