Йордановден - традиции и къде ще се хвърля кръстът в различните градове

Йордановден - традиции и къде ще се хвърля кръстът в различните градове
A A+ A++ A

На 6 януари 2024 отбелязваме Йордановден.

Виж списък с имената на хората, които са именници на Йордановден. Също така може да изберете и използвате едно от нашите пожелания за Йордановден!

Каква е историята на Богоявление?
Богоявление е един от най-древните християнски празници. Посветен е на раждането на Исус Христос и съпътстващите го Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Исторически празникът в различните християнски традиции е претърпял значителни изменения и днес различните християнски деноминации го празнуват различно.

Православната вяра обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Светият дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас:

„Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“

Какво Се Прави На Йордановден По Традиция?
Според поверията и традициите на Богоявление

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с „нов“ огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

Девойките също по свой начин вземат участие в този празник. Още преди изгрев слънце те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят „света“ вода. На реката обмиват домашната икона и своите лица.

В Родопите има още една традиция на този ден да се хвърлят във водата младоженците (тези двойки, които са се оженили предната година), за да са живи и здрави цяла година. Къпането се извършва от специални хора „хаскари“ или „къпинчари“. Ако няма наблизо река, тогава церемонията се провежда до кладенец.

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Какво Се Яде На Йордановден?
На трапезата на Богоявление има пита, свинско, сърми, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

Ето къде ще се празнува:

СОФИЯ

По традиция и тази година ритуалът по спасяване на кръста на 6 януари – Богоявление, или Йордановден, ще се проведе в ледените води на езерото в ж.к. „Дружба-1“ на 6 януари 2024 г. Събитието ще се проведе на понтона при амфитеатъра в парк „Дружба“ от 13:00 ч. Преди Великия богоявленски водосвет ще тръгне литийно шествие от храм „Св. Преп. Наум Охридски“.

Желаещите да участват в ритуала на Богоявление ще имат възможност да се запишат пред входа на район „Искър“ на 6 януари 2023 г. от 8 до 9:30 ч. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. След 10:00 ч. ще започнат медицински прегледи в сградата на ОКИ „Искър“, през които всеки от записаните участници трябва да премине.

Поради мерки за безопасност броят на допуснатите плувци ще бъде ограничен до 45 по реда на тяхното записване. Достъпът в зоната за сигурност край понтона е ограничен. Всеки гражданин, желаещ да присъства, може да го направи извън зоната с ограничен достъп.

АСЕНОВГРАД

Община Асеновград отбелязва Богоявление (Йордановден) с празнична програма:

06.01.24 г. (събота):

- 08:30 ч. - Литийно шествие от храмовете на града до "Пешеходния мост".

- 09:00 ч. – до "Пешеходния мост": Велик Богоявленски водосвет. Хвърляне на кръста във водите на р. Чая.

- 09:30 ч. – сцената на централния площад "Акад. Николай Хайтов": Тържествено освещаване на бойните знамена на Четвърти артилерийски полк.

- 10:00 ч. – сцената на централния площад "Акад. Николай Хайтов": Празнично хоро, с участието на солиста на БНР и ансамбъл "Българе" Любомир Петов, майстора на родопската гайда и ръководител на гайдарски състав "Големите гайди" Стефан Янев и орк. "Оникс".

БУРГАС

С поредица от събития Община Бургас ще отбележи Йордановден и годишнината от рождението на Христо Ботев,
които са на 6 януари, съобщават от пресцентъра на администрацията. Още на 5 януари, ден преди навършването на
176 години от рождението на поета и революционер, в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще бъде
представен музикално-поетичният спектакъл "Жив е той..." на режисьора Христо Симеонов. На следващия ден пред
паметника му в Морската градина ще бъдат поднесени цветя и венци. Честванията на Йордановден ще започнат с
празнична литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий". Тя ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство
Агатополски епископ Иеротей – викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, и
бургаското духовенство. На площада пред църквата след това ще бъдат осветени и военните части и бойните
знамена на Военен гарнизон - Бургас. Смята се, че този ритуал бележи началото си през 917 г., когато преди битката
при Ахелой е извършен първият водосвет. След известно прекъсване той е подновен през 1879 г. и се извършва до
днес, се допълва в съобщението.

След това оттам ще тръгне и литийно шествие до моста, където от 12:00 ч. ще бъде изпълнен и ритуалът по
спасяването на Светия кръст в морските води. Както БТА писа, десетки са заявили желание да участват в него, като
условието е да са навършили 16 години, а записването за участие започва в 10:00 ч. същия ден. Според традицията
на Йордановден в Дружество на бургаските художници ще бъде открита и юбилейната 25-а поред изложба
„Богоявление“ на тримата художници именици Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.

ВИДИН

Със света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, ще започне отбелязването на Богоявление, което се празнува на Йордановден – 6 януари. В 11:00 часа ще тръгне литийно шествие от катедралния храм и от митрополитската черква „Св. Николай Чудотворец“ до крепостта „Баба Вида, каза за БТА видинският владика.

Край старата българска твърдина в 11:30 часа ще бъде отслужен Велик Водосвет, освещаване на водите на Дунав и водното естество и спускане на Светия Кръст в реката.

Желаещите да участват в изваждането на Светия Кръст трябва да са православни християни, уточни митрополит Даниил. Участниците могат да се запишат в храмовете „Св. Димитър Солунски“ и „Св. Николай Чудотворец“, като при записването е необходимо да се представи кръщелно свидетелство. Лица, които не са записани, няма да се допуснат до участие, допълни Видинският владика.

СИЛИСТРА

Доростолският митрополит Яков ще отслужи празнична служба за Богоявление в катедралния храм "Св. св. Апостоли Петър и Павел" в Силистра. Това съобщиха от местната община и Митрополията в Силистра. След това с литийно шествие силистренци ще се отправят към брега на Дунав, откъдето във водите на реката ще бъде хвърлен богоявленският кръст. Желаещите могат да заявят участие в църквата до 5 януари. Подготвени са награди от Митрополията, Общината и Областната администрация за хората, които ще скочат в Дунав, за да извадят кръста. В община Силистра през тази година на Богоявление (Йордановден) имен ден ще празнуват над 500 души. През последните 30 години три пъти кръстът не е хвърлян в Дунав - два пъти заради замръзването на реката и заради кончината на Доростолския митрополит Иларион.

ВРАЦА

По традиция на Йордановден във Враца ще бъде отслужен водосвет за здраве и ритуално ще бъде "спасен" кръстът от водите на река Лева.

Всеки, който иска да участва в ритуала, може да се запише на тел.: 088 8889923 / На Йордановден участниците, които ще "спасяват" Богоявленския кръст трябва да бъдат облечени с дрехи с фолклорни мотиви или народни носии/.

Събитието ще се проведе на 6 януари /събота/ от 12:00 часа на моста до разклона за село Згориград. Преди това - в 11:30 часа ще бъдат осветени бойните знамена на Военно формирование 55990.

КЮСТЕНДИЛ

На 06.01.2024 г. (събота) Св. Православна църква чества празника Богоявление – Кръщение Господне / Йордановден/. По този повод на 5.01.2024 г. /петък/, в навечерието на празника, от 8.00 ч. в кюстендилските храмове ще бъдат отслужени богослужебните последования, полагащи се по църковен ред в този ден, а именно: Утреня, Царски часове, Вечерня с Василиева Св. Литургия и Велик Водосвет. На самия празник – 06.01.2024 г. /събота / от 8.00 ч. в храмовете в града ще бъдат отслужени Утреня и Златоустова св. Литургия, (в храм „Успение Богородично ще бъде отслужена Архиерейска Св. Литургия), а от 11.00 ч. ще бъде извършено литийно шествие от храм „Успение Богородично“ до река Банщица, където ще бъде отслужен Велик Водосвет и потопен Св. кръст във водното естество. Желаещите да участват в изваждането на Св. кръст от водите на реката могат да се запишат в енорийските си храмове до началото на организираното литийно шествие.

* По малките населени места богослужения, Богоявленски водосвет и потапяне на Св. кръст ще бъдат извършвани по обявена програма от местните енорийски свещеници.

Харманли, Димитровград, Любимец, Симеоновград и Тополовград

В Харманли, Димитровград, Любимец, Симеоновград и Тополовград вече обявиха, че записват смелчаци за спасяването на кръста от реката на Богоявление (Йордановден) – 6 януари.

Във водите на река Харманлийска ще има традиционното благотворително мъжко хоро. Всички ще са облечени в народни носии.

Желаещите да участват могат да се запишат в църквите „Св. Иван Рилски“ и „Св. Атанасий Велики“ в Харманли.

Литийното шествие на 6 януари ще тръгне в 11:30 часа от сградата на общината до Харманлийска река, където ще се играе мъжкото хоро в осветените води. Събраните средства ще бъдат предоставени на човек в нужда.

В Димитровград записването на желаещите е в църквата „Свети Димитър“ и на място край река Марица. В 8 часа на 6 януари в храма ще се отслужи празнична утринна със Златоустова литургия по повод Йордановден. В 10:30 часа тръгва литийно шествие от църквата до брега на реката. От 11 часа е ритуалът по освещаване на кръста, водата и миряните и хвърляне на кръста в Марица.

Община Любимец и Църковното настоятелство при храм „Свето Успение Богородично“ ще проведат ритуала по спасяването на кръста на 6 януари от 11 часа при устието на река Бисерска в местността „Бикя“, където реката се влива в Марица. Преди това от 8 ч. в църквата ще има служба и ще се освети вода за миряните.

В надпреварата за изваждането на кръста могат да се включат само православни християни с кръщелно свидетелство, навършили 18 години. Записването за участие в ритуала става в църквата „Свето Успение Богородично“ от днес до 17 часа на 5 януари, допълват от общината, която осигурява на победителя парична награда в размер на 100 лв.

Празникът в Симеоновград ще започне от 10 часа, когато ще тръгне литийно шествие от сградата на общината до железния мост на река Марица. Предвиден е водосвет, мъжко хоро и ритуала по спасяването на кръста.

Записването за участие е до 5 януари в стая №16 на общинската администрация. Изискват се медицинско и кръщелно свидетелство.

Община Тополовград и манастир „Света Троица“ организират ритуално хвърляне на кръста в река Манастирска. Желаещите да участват в ритуала могат да се запишат на телефон 0882 31 50 14 в общината, като изискването е да са православни християни в добро здраве.

За желаещите да посетят събитието е организиран транспорт от общината. Тръгването на 6 януари е в 11:30 часа от площада пред кметството. Връщането е след приключване на събитието.

Шумен, Велики Преслав и Смядово

С водосвет и традиционния ритуал по спасяване на Светия кръст ще отбележат на 6 януари Богоявление в Шумен, Велики Преслав и в Смядово. В Шумен началото на ритуала е от 13:00 часа в района на язовирната стена. В Смядово по традиция кръстът ще бъде хвърлен от моста над река Смядовска. Началото е от 11:00 часа, а от Общината канят всички желаещи да се хванат на “ледено хоро”. Във Велики Преслав след отслужването на Светата литургия за празника, ритуалът по спасяване на Богоявленския кръст ще започне в 11:00 часа, като в района на Омуртагов мост и тази година смелчаци ще скочат във водите на река Камчия.

#Йордановден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници