До края на 2024 сме в Шенген и еврозоната, очаква Гвоздейков

До края на 2024 сме в Шенген и еврозоната, очаква Гвоздейков
A A+ A++ A

До края на 2024 г. България ще стане пълноправен член на Шенген и еврозоната, прогнозира пред БНТ министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Шенгенското пространство е възможност за високо икономическо развитие на България, защото дава възможност за бърз достъп до стоки и свободното пътуване на хората, заяви министърът. Според него България е взела правилното решение да се съгласи с условията на Австрия, въпреки че страната ни беше "полуприета" в Шенген.

"Австрия беше най-големият противник за влизането на България в Шенген. Всяка страна има своите вътрешнополитически настроения, които много влияят, но все пак трябва да бъдем благодарни от резултата", каза той.

Гвоздейков обясни и какъв е развоят на събитията във връзка с двата кораба "Верила" и "Руен". По думите му има информация, че останалите хора от екипажа на "Верила" са били освободени, докато корабът е все още задържан.

"След приключване на следствените действия корабът трябва да се прибере в България. Корабът "Руен" се намира в териториалните води на Сомалия, екипажът е в добро здравословно състояние, няма заплаха за живота им", уточни министърът на транспорта.

Той каза още, че ще се работи усилено в изграждането на по-добро качество в сектора на БДЖ. Гвоздейков посочи, че минималната заплата в НКЖИ и БДЖ ще се увеличи с близо 20%.

"До 8 януари трябва да приключи подаването на оферти за доставката на 8-те двуетажни влака. Имаме ясен план за модернизирането на железопътния транспорт", заяви транспортният министър Георги Гвоздейков.

#Шенген #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници