Диана Русинова с коментар след гонката в Зарата, завършила със смърт

Диана Русинова с коментар след гонката в Зарата, завършила със смърт
A A+ A++ A

"To serve and protect! Да служа и защитавам, това пише на униформите на полицаите в Канада и САЩ. Трудно ми е този израз да го отнеса към случилото се преди няколко вечери в Стара Загора. Още повече когато получаваме десетки сигнали от цялата страна срещу полицаи, които си превишават правата ежедневно. Положението се влоши откакто дадоха правомощия на "Охранителна полиция" да извършват дейности свързани с работата на пътна полиция", това написа в профила си в социалната мрежа Фейсбук Диана Русинова, председател на УС на Европейския център за транспортни политики.

Коментарът на пътния експерт е свързан с липсата на реформа в Министерството на вътрешните работи и със случая, при който мъж загина след полицейско преследване в Стара Загора.

В публикацията си Диана Русинова пише, че полицаите в България са ниско платени, зле екипирани, нямат достатъчно техника и най-вече - няма никакви средства за тяхното обучение.

"Така без обучение и без ясни тактики - тези хора биват хвърляни да преследват нарушители. Резултатите са потресаващи (случаят Бургас, случаят на АМ "Тракия" с преследване на мигранти на входа на София, случаят с пътната маркировка край Пазарджик, случаят с протеста срещу БФС в София, случаят с конвоя на Панамерата, чиито шофьор уби двама френски граждани на Околовръсното на София). И стигаме до случая Стара Загора", пише Русинова.

Тя отбелязва още, че гражданите трябва да се пазят и защитават от правоохранителните органи, а това се дължи на "съвкупността от липсата на реформа, обучение и финанси, корупцията в МВР".

Диана Русинова е категорична, че доверието в МВР е сринато тотално.

"Точно заради това нашата организация често присъства като наблюдател по време на проверки, събиране на доказателства от ПТП, но както сами можете да се досетите - ние не сме желан наблюдател. Често когато изтъкваме грешки на пътна полиция сме хулени и обвинявани в какво ли не. За жалост крайният резултат от всичко изброено е смъртта на български граждани, които дори и да са виновни, заслужават преди всичко справедлив процес. Когато сложиш униформата е необходимо да я носиш с гордост и да служиш на гражданите, а не да се разхождаш като недосегаем дерибей", пише тя.

Русинова също така отбелязва, че сред органите на реда има големи професионалисти и много съвестни хора - такива, които с гордост и чест носят униформата:

"Вярвам, че именно те ще поведат похода към създаването на една достойна българска полиция, а не мутренска структура за рекет изнудване и защита на престъпници и закононарушители".

Към публикацията си тя прикрепи видеото, което показва момента на задържането на мъжа, издъхнал при гонката с полицаи в Стара Загора.

"Съболезнования към близките на убития човек в Стара Загора!", написа Диана Русинова.

#Стара Загора #гонка #гонка с полицията #Диана Русинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници