Мъркаща изложба на котки очарова софиянци

Мъркаща изложба на котки очарова софиянци
Красиви, редки и ценни котки от десетки породи очароваха софиянци и гостите на столицата в рамките на и ХХХIV Международни изложби на котки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Красиви, редки и ценни котки от десетки породи очароваха софиянци и гостите на столицата в рамките на и ХХХIV Международни изложби на котки.

Двудневната мъркаща изложба приключва в неделя вечерта в Националния музей „Земята и хората", предаде БГНЕС.

В изложбата участваха както котки, отглеждани от любители, така и породисти екземпляри на истински селекционери, а пък всеки, който искаше, можеше и да си купи избраното от него животно.

Участниците бяха близо 200, като част от тях са от София, но други идват от Пловдив, Варна, Ловеч, Бургас, Благоевград, Враца и Велико Търново.

Има и много чуждестранни гости - от Швеция, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Казахстан.

За пръв път идват шведски котки, при това от невижданата досега на наши изложби рядка порода бурмила, с красив бял косъм с черно връхче. Подобната на сиамска, но с бяло основно оцветяване, сейшелска късокосместа котка от Сърбия е другата новост.

„Сейшелската котка е разрешената сиамка с бели петна, досега белите петна върху сиамките се считаха за брак и такива котки се дисквалифицираха от развъждане," разказа председателят на Националната федерация по фелинология Камелия Босилкова.

Други интересни представители на котешкия свят са красавците от породата корниш рекс, прекрасни животни с къдрава копринена козина и големи уши.

Този път най-многобройни бяха британските котки - британска синя, британска костенуркова, британска чинчила.

Добре представени още породите сибирска, персийска, екзотична, бенгалска, регдол, мейн-куун, манкс, сфинкс, оцикат, невска маскарадна, турска ангора, свещена бирманска, ориенталска, късокосместа, норвежка горска, донски сфинкс.

#котки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници