Асен Генов: Реалното приемане на България в Шенген ще бъде през 2027 г.

Асен Генов: Реалното приемане на България в Шенген ще бъде през 2027 г.
A A+ A++ A

Кое е събитието на годината в България и в световен план? На този въпрос отговориха в предаването "Кой говори?" по Дарик радио журналистите Асен Генов и Петър Пунчев.

Те дискутираха отминалите през 2023 г. събития и направиха един своеобразен обзор на годината.

"В България основното събитие беше връщането на България към същността ѝ на парламентарна република. Дали това е пълноценно и дълготрайно е друг въпрос, но с така наречената "сглобка" и последвалите промени в Конституцията България се върна там, където очаквахме да бъде след предишната Конституция - това е един положителен акт", коментира Петър Пунчев.

"Колкото до външнополитическите новини през годината, струва ми се, че това е пропуснатата възможност войната в Украйна да е вече приключила с добър край. Тази възможност беше пропусната заради нерешителна, незадълбочена външна политика на основните западни сили. Това са за мен двете събития", допълни той.

"Междунродно може би наистина начинът, по който Западният свят се опитва да реагира на тези предизвикателства, най-вече войната на Русия срещу Украйна - интересен цялостен процес, който обхваща цялата и 2022 и 2023 г., но най-вече 2023 г., когато стана ясно, че усилията и желанията на Запада да подкрепя Украйна, ако не решаващи по отношение на изхода от войната, то поне имат значение най-малкото за това Русия да не вземе сериозен превес. В този смисъл глобално това, което бих определил като някакво, макар и продължаващо събитие, е опитът на Запада да се преориентира в движение и в крайна сметка да се раздели от много илюзии, които захранваше през годините - че с Русия на Путин може да се преговаря, че той може да бъде омилостивен - очевидно неговата цел не е такава и Западът трябва да се адаптира", посочи от своя страна Асен Генов.

Според него в България събитието, което фокусира в себе си всички тези процеси, е посещението на президента Зеленски. "И огромният стремеж на мнозина политици да се снимат с него ги поставя в ситуация, в която те после трябва да докажат тази снимка и да потвърдят с действията си заявката за придържане към основополагащите ценности на ЕС. Това за мен е събитието на 2023 г. във вътрешнополитически план и оттам са вече всички останали последици", на мнение е Асен Генов.

Интервюто на Волгин за "Россия-1" и реакцията на Пеевски

"Не ми е в правилата да говоря за Волгин, но е пределно ясно какво мисля по въпроса", категоричен бе по тази тема Петър Пунчев.

"Това е въпросът за институционалната култура", каза от своя страна Асен Генов. "Ако такава имаше, подобна изява със сигурност нямаше да има нито тези измерения, нито щеше да бъде допустима", допълни той.

По думите на Генов само по себе си да говориш, че всички българи са против управляващите и обичат Русия, е меко казано нелепо и несъстоятелно. Той бе категоричен, че за представител на обществена медия подобни крайни формулировки изглеждат "една идея по-недопустими".

Израел и Газа

"За да формираме мнение, трябва да отчетем факта откъде получаваме информация - палестинското министерство на здравеопазването твърди за десетки хиляди жертви. Аз подлагам дълбоко из основи на съмнение мащабите, в които достига до нас информацията за жертви в Газа. Жертви има със сигурност, но мащабите - кое е това министерство? Дори СЗО и ООН се позовават на тези данни", коментира Асен Генов.

Австрия отваря пътя към Шенгенското пространство на България по въздух и по вода

"Въпросът е и те да спасят собственото си лице. Това означава, че в следващата една година ще се уредят и останалите въпроси. Няма краен срок - ще има", посочи Петър Пунчев.

"Дали това е добра новина - не знам. Моите опасения са, че реалното приемане на България в Шенген ще бъде през втората половина на 2027 г. Аз съм съгласен с г-н Пунчев, че по-скоро е отлагане и перспективата е неясна. В българските заглавия е продаваемо, но какво се крие в опаковката на "австрийците ни пуснаха" - тепърва предстои да разберем", каза Асен Генов.

Визитата на Зеленски у нас

"Във вътрешнополитически план всъщност визитата има и друга роля - за мен, в моята оценка на ситуацията стана пределно ясно какъв точно е президентът Радев. Ако досега просто си говорехме за това дали той наистина не функционира като руски актив в България, мисля, че при тази визита това се изясни", посочи Асен Генов.

Той изрази и недоумението си от това, че все още нямаме посланик в Киев. "Има определен, има предложен. Президентът Радев бави подписването на неговото писмо".

Според Петър Пунчев президентът се опитва да задържа последните лостове, които са му останали, за да прави тази политика, която прави в последните най-малко 3 години. "За мен тук нямаше фактора на изненадата. Аз 3 години публично предупреждавах и се молех за някакъв тип "сглобка", каза той.

"Аз смятам, че наистина връщането към парламентаризма в нормалния му вид е изключително събитие. Трябва да се опитаме да задържим нещата така. Едно разклащане и отиване на нови избори ще позволи на този човек да управлява, а целта не е тази", коментира още Петър Пунчев.

Ще успее ли да се реализира ротацията?

"Не виждам причина да не се реализира, ако дотогава не умре цялата конструкция", посочи Петър Пунчев.

"Аз също не виждам проблем в това да се реализира. Иска ми се обаче политическите ценности, а не меркантилният подход да останем във властта на всяка цена, да надделее при ротацията", каза от своя страна Асен Генов.

#Асен Генов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници