Нова винетка през 2024 - какво трябва да знаем

Нова винетка през 2024 - какво трябва да знаем
A A+ A++ A

Настъпването на новата календарна година носи със себе си не само ново начало и планове, но и ежегодното задължение на българските шофьори да подновят своите винетки. Добрата новина за всички над 760 000 души, които ще трябва да я закупят през януари и февруари е, че през 2024 г. цените остават непроменени спрямо тези през изминалата година.

За да улесним водачите в тази задача, ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за закупуването на електронна винетка и как да си я осигурите бързо и удобно само с няколко клика.

Типове превозни средства и цени

Цената за е-Винетка за леки превозни средства (лек автомобил, каравана, ремарке) с допустима максимална маса до 3,5 тона се определя от периода на валидност, за който желаете да я закупите. Годишната е 87 лева, тримесечната – 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната – 13 лева и уикенд винетката – 9 лева. Не е необходимо да чакате последния момент, за да изтече срока на вашата текуща винетка, защото може да заплатите нова 30 дни преди датата на активиране.

Как да си купите е-Винетка?

Удобството на съвременните технологии е във възможността да отмятаме задачи онлайн само с няколко клика, без значение дали сме в движение и къде сме. През А1 като партньор на Агенция „Пътна инфраструктура“ може да закупите електронна винетка за броени минути по 5 различни начина и не е нужно да сте настоящ клиент на телекомуникационния оператор. Бързо и без създаване на профил, можете да го направите в 3 лесни стъпки през сайта на А1, мобилното приложение Моят А1 или чрез дигиталния портфейл А1 Wallet. Всеки, който има регистрация в сайта на компанията, ще получи напомняне преди изтичането на срока на валидност.

Ако предпочитате физическо присъствие, може да посетите магазин на А1 и да заплатите в брой, с кредитна или дебитна карта. Клиентите на А1 могат да закупят по-краткотрайна е-Винетка чрез SMS на номер 1002 за уикенд или на номер 1007 за седмична, като изпратят номера на превозното средство, а сумата ще бъде начислена към следващата месечна фактура.

Важни съвети при покупка

Когато купувате е-Винетка онлайн, прегледайте внимателно информацията, която въвеждате, включително регистрационния номер, държавата на регистрация и срока на валидност. Неправилно въведените данни могат да доведат до усложнения, а след като електронната винетка бъде активирана, платените суми не подлежат на връщане.

Проверка на валидност

За да си гарантирате пътуване без глоби, важно е да сте наясно с валидността на своята винетка. Може да проверите срока лесно онлайн, като въведете регистрационния номер на автомобила в сайта на Агенция "Пътна инфраструктура".

Докато се подготвяте за приключенията, които ви очакват през 2024 г., нека подновяването на винетката бъде лесно и без излишен стрес. Като използвате разнообразните възможности от А1, информирате се за валидността и планирате предварително, вие не само спазвате законовите разпоредби, но си осигурявате безпроблемно и приятно пътуване по пътищата на България.

#винетка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници