Дядо Кирил на първата си неделна литургия в София: Единството е важно!

Дядо Кирил на първата си неделна литургия в София: Единството е важно!
Митрополит Кирил отслужи първата си неделна литургия в качеството си на софийски митрополит, като на службата дойдоха десетки граждани. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Единството на Светия синод и на Българската православна църква е необходимо и важно за православните християни, заяви наместник-председателят и временен софийски митрополит Кирил.

„Когато има различно мнение, то трябва да бъде обосновано, защото е много важно единството на църквата, то е в основата й," коментира митрополит Кирил, чийто избор на поста предизвика противоречиви реакции в църковните среди.

Той се надява всички митрополити да отидат на следващото заседание на Светия синод и изрично подчерта, че те могат да отсъстват само ако имат основателна причина за това.

На заседанието си на 16 ноември синодът взе решение да изпрати писма до Великотърновския митрополит Григорий, до Плевенския митрополит Игнатий и до Пловдивския митрополит Николай, в които ги призовава да участват в заседанията от зимната сесия, които ще продължат до 19 декември.

В писмата до тримата митрополити се посочва, че заседанията от зимната сесия на Светия синод ще продължат от 26 до 29 ноември, от 10 до 14 декември, както и на 18 и 19 декември.

Сесията беше открита на 14 ноември и на нея не присъстваха тримата митрополити, до които са изпратени писмата.

„Най-правилното е всички да дойдат на заседанията на Светия синод и всички архиереи да решаваме в единство и единодушие," убеден е митрополитът. Той подчерта, че вече 11 души от Светия синод признават избора на наместник-председател на БПЦ.

При епископската херитония всеки архиерей е дал клетва на светейшия патриарх и на Светия синод, че той винаги ще откликва на поканите и призива на Синода по каквито и да е въпроси, особено за заседания и даже там архиереят казва, че ако по някаква причина той бъде принуден да не постъпва според призива на църквата, той сам се обрича на неизвержение.

„Това е клетвата на епископа," подчерта митрополит Кирил. Той отбеляза, че служението в църквата трябва да се върши с голямо смирение и послушание.

Митрополит Кирил отслужи първата си неделна литургия в качеството си на софийски митрополит, като на службата дойдоха десетки граждани, които чуха думите му както за патриарх Максим и неговото дело, така и призива му за единство.

„Патриарх Максим се стараеше да постигне единството, което изискват светите отци, така е било и на вселенските събори, защото в православието само с единството на членовете на съборите е могло да се вземе решение по догматични и редови въпроси, разказа той на миряните. Слава Богу, дядо Максим преведе църквата през огън и вода и в най-тежките времена на атеизъм и разкол. Той призоваваше да стоим твърдо във вярата, в единството на българската църква и той го направи, каза още митрополит Кирил. Той призова вярващите да следват примера на дядо Максим, защото "примерът на нашите съвременници е най-поучителен за всички нас," каза митрополит Кирил на литургията.

Пред миряните той говори за последното дело на дядо Максим, а именно усилията му да направи копие на иконата „Достойно есть".

От Софийската митрополия поднесоха цветя на митрополит Кирил в знак на уважение към него и с обещанието, че няма да забравят завета на Негово Светейшество патриарх Максим.

Българският патриарх Максим почина на 6 ноември в болница Лозенец. Хиляди българи му отдадоха почит през следващите дни. Духовният глава на Българската православна църква беше погребан на 9 ноември в Троянския манастир.

#митрополит Кирил #Свети синод #митрополит Григорий #митрополит Игнатий #митрополит Николай #Българска православна църква #БПЦ #„Достойно есть" #икона #патриарх Максим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници