Мангъров: У нас много деца са фалшиво ваксинирани срещу морбили

Мангъров: У нас много деца са фалшиво ваксинирани срещу морбили
A A+ A++ A

Нивото на имунизационно покритие срещу морбили в България е трудно да бъде установено, тъй като има много случаи на фалшиво ваксинирани деца. Това заяви пред TrafficNews специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров по повод разрастващата се епидемия от дребна шарка в северната ни съседка Румъния. Ако при последния бум на заболяването през 2009г. основно засегнати бяха децата от ромския етнос, то заради антиваксърските нагласи на родители риск към днешна дата съществува за много по-голяма част от българското население, допълни той.

Данните в Румъния сочат, че за миналата седмица там са регистрирани 1855 случая на морбили. Това е много, равнява се на близо 10 случая на 100 000 души население. Морбили, наричан още дребна шарка, е силно заразна болест, която се разпространява по въздушно-капков път. Всеки, който не я е преболедувал или не е ваксиниран, при контакт с вируса, се заразява и разболява, заяви Мангъров.

Особеното при това заболяване е, че в детската възраст води до силно подтискане на имунитета и е предпоставка за усложнения, които могат да бъдат първични и вторични.

„Първичните усложнения са от самия вирус, като се засяга най-често белият дроб и мозъка. Вторичните са бактериални инфекции, най-често засягащи белият дробове“, допълни той.

Причината за ръстът на случаите на това заболяване в северната ни съседка е недостатъчното ваксинално покритие, казва специалистът по инфекциозни болести.

„В България не е много ясно какво е ваксиналното покритие, тъй като имаме огромен брой имунизирани само на документи. Ако тук се появят единични случаи на морбили и имаме неимунизирано население, не е изключено да има епидемия и тук. Този риск съществува, тъй като ние контактуваме със съседните страни. Рано или късно ще се регистрира случай“, споделя доц. Мангъров.

Доцентът припомни, че последната епидемия от дребна шарка в България е била регистрирана през 2009-2010г.. „Тогава имахме над 24 000 случая на морбили, като 95% от тях бяха неваксинирани ромски деца. Имаше дори 24 смъртни случая“, казва той. По думите му най-нисък е имунитетът сред ромското население, тъй като при тях прилагането на задължителните ваксини не се изпълнява стриктно.

Припомняме, че тройната ваксина срещу морбили, заушки и рубеола при нас се прилага безплатно спрямо задължителния имунизационен календар на деца на 1 година и 1 месеца, а втората доза – на 11-годишна възраст. Препаратът, който се ползва за изграждане на имунитет към острото инфекциозно заболяване, е един от най-сигурните, категоричен е Мангъров.

Той припомни за първите съмнения, които се родиха по отношение на безопасността ѝ, дойдоха, след като през 90-те години списание публикува, че има връзка между ваксината и Аутизъм.

„В последствия се направиха десетки изследвания, които опровергаха това твърдение. Въпреки това страхът у хората остана и все още има, в т.ч. и високо интелигентни родители, които продължават да отказват да ваксинират децата си. Резултатите са това, което стана у нас през 2009г.. Ако се повтори отново, това ще засегне не само ромското население. По-ниският процент ваксинирани е тревожен и за другите болести – Рубеола и Заушка, които са не по-малко опасни, особено за бременни жени“, допълни Мангъров.

#доц. Атанас Мангъров #Атанас Мангъров #морбили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници