Вкусът на празника: Традиционна българска капама за нова година

Вкусът на празника: Традиционна българска капама за нова година
A A+ A++ A

Сред традициите, които оцветяват българската новогодишна трапеза, е и вкусната капама. Това ястие, съчетаващо сочно телешко месо и ароматни подправки, е неизменна част от празничния масив на мнозина. В следващата рецепта ще научиш как лесно и вкусно да приготвиш традиционната българска капама, която ще направи твоята Нова година още по-сладка и вкусна. Подготви се за кулинарно приключение, което ще разнообрази твоя празничен трапезен опит.

Съставки:

500 свинско месо

500 грама телешко месо

500 грама сурова наденица

500 грама пилешко месо

1 пиле сланина

200 грама кисело зеле

1 зелка ориз

1 1/2 чаена чаша червено цвекло

1 глава червено вино

1 чаена чаша дафинов лист

10 листа червен пипер

2 чаени лъжици кимион

1 чаена лъжица
Начин на приготвяне:

Няма по-богато ястие от капама! Капама е пищно зимно ястие, приготвено с много и различни видове месо, богато на вкус и аромати. Капама е типично зимно ястие, тъй като основна съставна част от рецептата за капама е киселото зеле. Капама е ястие, което често се появява на Коледната празнична трапеза, заради богатия си вкус. Капама е ястие типично за македонския край, като най-популярният вариант е Банската капама, която се приготвя в Банско. Разбира се, като типичен представител на българската национална кухня, и рецептата за капама има вариации, но всички рецепти за капама, независимо дали се нарича Банска капама, или просто капама, следват няколко правила. Капама задължително съдържа кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Освен, че капама е толкова вкусно ястие, тя има и друг безспорен плюс. Подобно на всички рецепти за ястия, приготвени в гювеч, и капама се приготвя много лесно и е подходяща и за най-начинаещите готвачи.

Първата стъпка от рецептата за капама е подготовката на продуктите. Оставяте външните 5-6 листа на зелката цели, а останалата част от зелката нарязвате на ситно. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Измивате червеното цвекло, обелвате го и го нарязвате на кубчета. Месото нарязвате на едри парчета, например малки пържоли, а пилето разрязвате на две. Ако ползвате домашно пиле може да го направите и на 4 части. Осолявате и поръсвате месото с малко черен пипер. Сланината нарязвате на тънки ивици.
На дъното на голям глинен гювеч слагате 2-3 лентични сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа. Отгоре слагате ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от кубчетата червено цвекло, ½ от ориза и поръсвате с половината от подправките. Нареждате няколко лентични сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ пиле. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завивате всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливате с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Глиненият гювеч слагате задължително в студена фурна, за да не се спука! След като гювечът е вече във фурната я пускате на високи градуси, докато заври, след това намалявате фурната на 160 градуса и оставяте на се пече около 5 часа.

Най-добре е преди сервиране на изсипете цялото съдържание на гювеча в голяма тава. Да нарежете наденицата и да обезкостите пилето. Така, сервирайки във всяка порция капама ще сложите от всичко.

Рецептата за капама е изпълнена!

Рецептата за капама е една от типичните зимни рецепти, които са много подходящи за Коледната трапеза. Друго вкусно месно ястие, което също е подходящо за зимната празнична трапеза и кебапът в тиква. Кебапът в тиква също се приготвя бързо и лесно и подобно на капама също има богат вкус и аромат.

Това е! Сега можеш да се насладиш на традиционната българска капама за празничната трапеза. Весело готвене и Честита Нова Година!

#Нова година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници