Ивайло Вълчев: Нужен е референдум за Пловдив и Бургас, да си кажат искат ли паметници на съветската армия

Ивайло Вълчев: Нужен е референдум за Пловдив и Бургас, да си кажат искат ли паметници на съветската армия
A A+ A++ A

Гражданите и в Бургас, и в Пловдив трябва да бъдат попитани за паметниците на Съветската армия, а в центъра на българската столица не би трябвало да има фигури на чужда армия, които да е по-високи от всички останали. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ заместник-председателят на ПГ от ИТН Ивайло Вълчев.

След като водещата Мария Цънцарова каза, че е добър текстописец и го пита защо не е предложил някой хубав текст за промяна на Конституцията, той каза, че основният закон на републиката не е като песен.

„Конституцията е доста по-различна от текст за песен, защото за второто си сигурен, че няма да го харесат всички и не ти е това целта. Песента не определя и как да тече живота на хората“, заяви бургаският поет, сценарист и депутат.

„Въпросът е какво не се харесва на хората, които са юристи. Почти нямаше сред тях човек, който да няма забележки“, подчерта той.

„Съдебната власт, която трябваше уж да бъде реформирана, а сега ще имаме един прокурорски съвет, който ще е назначаван от Народното събрание. Това ако не е висша политическа намеса в съдебната власт, не знам какво е. В съда влиза това, което реши прокурора, а ще имаме такъв съвет, в който шестима от десетимата му членове бъдат назначавани от парламента“, коментира Вълчев.

„Служебните правителства трябваше да имат по-ограничени правомощия, за да не се стига до смени в различните системи за сигурност. Те трябваше да организират избори и да си заминават. Аз се чудя как с тази Конституция не бе отнето и правото на самолета да се качва на самолета и да маха от стълбичката. Само това му остава“, добави той.

След като водещата го пита дали споделя аргументите на Румен Радев за чуждото гражданство и двойните стандарти за лоялност към България, той отговори, че тази тема е въведена не, за да обслужва едно евентуално бъдеще, а заради близкото минало, в което ще трябва да се окаже, че някой, който е заемал незаконно според тогавашната Конституция един пост, вече няма проблем. Целта е да се оправдае един човек, който ще се окаже, че е нарушил закона, подчерта депутатът.

Той коментира и блокадите на парламентарната трибуна, като изтъкна, че колегите му от ИТН не са протестирали срещу демонтажа на паметника в София, а целта е била да предизвикат нов разговор за Конституцията. Цънцарова обаче го пита не е ли работа на депутатите да пишат закони и да не пречат на тези, които предлагат законопроекти, на което бургазлията отговори, че да не ги възпрепятстват е едно, а да поправят глупостите, които други са сторили, е съвсем друго нещо.

#Ивайло Вълчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници