Спипаха лечебно заведение, точело Здравната каса с фалшиви хоспитализации

Спипаха лечебно заведение, точело Здравната каса с фалшиви хоспитализации
A A+ A++ A

Служители на „Икономическа полиция“ - ГДНП разкриха измамна схема, чрез която лечебно заведение неправомерно е получавало суми от бюджета на НЗОК.

Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки и така - посредством документи с невярно съдържание, е получавало неследващи финансови средства от бюджета на НЗОК. Схемата е установена в хода на разследване, предприето от служители на отдел „Икономическа полиция“ в ГДНП.

Според данните от проверката, осъществена на 4 декември т.г. от икономическите полицаи и контролни екипи на НЗОК, престъпната схема е прилагана от 1 януари 2022 г. до 30 юни 2023 г., като в този период общо са отчетени 5 681 хоспитализации от лечебното заведение. Част от пациентите били еднократно приемани за рехабилитация, но от лечебното заведение отчитали две или повече хоспитализации. Друга част от „пациентите“ са гостували на хотели в същия град и на две близки балнеоложки селища, като личните им данни били използвани от заведението за отчитане на неизвършена медицинска дейност, съобщиха от ГД "Национална полиция".

По предварителни разчети стойността на клиничните пътеки, по които най-често са били отчитани хоспитализациите, са в размер на 391 и 487 лева.

Извършена е съвместна проверка в лечебното заведение с контролните органи на НЗОК и са събрани данни за извършено престъпление по НК – медицински документи с невярно съдържание и неоснователно получени суми от НЗОК.

Проверката продължава.

#болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници