4 хранителни навика, които ще ви помогнат да поддържате фигурата и здравето си след 40

4 хранителни навика, които ще ви помогнат да поддържате фигурата и здравето си след 40

canva

A A+ A++ A

Колкото повече остаряваме, толкова по-трудно ни е да се отървем от излишните килограми. Няма нужда да се измъчвате с диети и тренировки, правилните хранителни навици ще ви помогнат да останете във форма, успокояват лекарите.

От нашето хранене зависи много: благополучие, настроение, кожа, коса и здраве като цяло. Ако в младостта изобилието от сладки, мазни и бързи храни не е водило до значителни промени, то с възрастта ситуацията се променя. Да се отървете от излишните килограми става все по-трудно, затова е толкова важно да преразгледате хранителните си навици.
Именно тези навици определят количеството енергия, дефицитите, функционирането на стомашно-чревния тракт, хормоналната система, теглото и дори настроението. Това е особено забележимо след 40 години. Важно е да не се паникьосвате, да не се укорявате, а да започнете да действате постепенно.

Основното е да се обърне внимание на компонентите на диетата. Скоро ще забележите приятни промени, ако започнете да следвате следните правила.

Протеини всеки ден
Именно протеинът осигурява онази ситост, която продължава дълго. А и тези калории са полезни, защото не се отлагат по корема и ханша.

Останките от протеинови вериги - аминокиселини - се използват за изграждане на хормони, коса и мускули, така че ще ви предпазят от депресия и ще поддържат млада кожа ви.
Изчисляването на дневния прием на протеин е лесно. Трябва да има 1-1,5 g на 1 kg тегло. Например, в 100 г пилешки гърди се съдържат 25 г протеин, а в пълнозърнестите макарони – 15 г.

Не забравяйте за мазнините
Тук влизат в действие триглицеридите и полиненаситените киселини, които поддържат кръвоносните съдове и са гориво за естрогените.

Мазнините не са враг на тялото, затова не трябва да ги изключвате от диетата си. Те са от съществено значение за всички системи и ви помагат да останете здрави и енергични. За да сте сигурни, че мазнините носят само ползи, наблегнете на храни, богати на полиненаситени мастни киселини - зехтин, риба, ядки. И, разбира се, не забравяйте за животинските мазнини - месо и млечни продукти.

Включете зеленчуци в диетата си
Трябва да ядете зеленчуци всеки ден и е препоръчително да ги консумирате на всяко хранене. Отделете половината порция за тези здравословни храни – моркови, зеле, билки, чушки, домати, краставици. Ако стомахът ви се подува, заменете суровите зеленчуци с варени или задушени.

Зеленчуците са не само източник на фибри, те имат и друга, по-малко известна специална функция. Поддържат нормална чревна микрофлора, което означава липса на проблеми със стомашно-чревния тракт, силен имунитет и добър метаболизъм.

Яжте "жива" храна
Говорим за продукти, които съдържат максимална концентрация на хранителни вещества - витамини и минерали.
След 40 години тялото има нужда от йод - той поддържа либидото и здравето на гърдите. Витамин B12 предпазва от депресия, както и витамин B6, който обикновено се смята за „витаминът на щастието“.

Не забравяйте за калция, който е от съществено значение за здравето на костите. Съдържа се в млечните продукти, сините сливи, листните зеленчуци, карфиола и кокошите яйца.

#навик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници