Нов план: От април лекарствата по лекарско предписание да се изписват по електронен път

Нов план: От април лекарствата по лекарско предписание да се изписват по електронен път
A A+ A++ A

Амбицията ни е от 1 април 2024 г. всички лекарства по лекарско предписание да се изписват по електронен път. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, който присъства на откриването на реновираното спешно отделение в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

От днес отново е възможно антибиотиците да се изписват и на хартиена рецепта, след като нормативната промяна беше обнародвана в днешния брой на Държавен вестник.

"Хартиената рецепта за антибиотици ще се използва до 1 април 2024 г., като дотогава ще се опитваме да адаптираме системата и да я приближим максимално до практиката, така че да няма повече проблеми при електронното изписване", каза още той. По думите на проф. Илко Гетов е възможно да се направят някои изключения, според които лекари, които не работят в лечебно заведение, преподаватели и пенсионирани лекари да могат да изписват антибиотици на хартиени рецепти и след 1 април 2024 г.

"Ако има нужда от изписване на антибиотици в почивни дни, това може да се извърши в центровете за неотложна медицинска помощ", допълни той.

Предписването на антибиотици на електронни рецепти влезе в сила от 16 октомври тази година, а седмица по-късно от Министерството на здравеопазването отчетоха спад на продажбата им с 25-30%.

Проф. Гетов изрази опасенията си, че след като те отново могат да се изписват на хартиена рецепта, ще се върне старата практика на свръхупотреба и ненужната употреба на антибиотици ще продължи.

"България е на второ място в Европа по употреба на антибиотици, което е една бомба със закъснител за бъдещите поколения по отношение на антибиотичната резистентност", допълни той.

#аптека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници