България с най-висока детска смъртност сред държавите от ЕС

България с най-висока детска смъртност сред държавите от ЕС

ErikaWittlieb from Pixabay

A A+ A++ A

България е с най-висока детска смъртност сред държавите от ЕС, а основна причина са вродените заболявания. Това обясни пред БНР детският кардиолог проф. Анна Кънева. По данни на Националния статистически институт, миналата година близо 5 от 1000 деца са починали, като по-голям е делът на момчетата.

През миналата година у нас са починали 274 деца под една година, показва статистиката. За да се намали детската смъртност, трябва да се наблегне върху ранното откриване и навременното лечение на вродените заболявания, смята тя.

Най-разпространени от тях са сърдечните малформации, които понякога изискват допълнителни изследвания. За това от Дружеството на кардиолозите предлагат разширяване на профилактичния пакет за бебета, предлаган от Здравната каса.

"Всяко дете до 6-месечна възраст да има консултации от детски кардиолог и правене на ехокардиограма. Тогава ще се открият вродени сърдечни малформации, които остават неразпознати и тогава ще се лекува адекватно детето с определяне на сроковете за това лечение", каза проф. Кънева.

Според нея профилактиката на сърдечните заболявания може да започва в детството, като се въведат изследвания на холестерола при деца над 10-годишна възраст и се проследи дали са предразположени към атеросклероза, водеща до инфаркт или инсулт. Ранната превенция на тези заболявания включва диета и физическа активност./БНР

#дете #детска смъртност #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници