Тестов полет на първия медицински хеликоптер за България

Тестов полет на първия медицински хеликоптер за България

БГНЕС

A A+ A++ A

Първият хеликоптер, произведен за системата ХЕМС (от Helicopter Emergency Medical Service - HEMS) в България, извършва в момента тестов полет, съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

До 15 декември комисия ще приеме хеликоптера, след което предстои боядисването му в зададените цветове, посочи той.

Организацията по прелитането от Италия, където машината бе произведена, до България, ще се осъществи в средата на януари 2024, става известно от публикацията на министъра.

Дейността по лицензирането на авиационния оператор е също в напредък. Все по близо сме до реализирането на този значим проект за България, уверява транспортният министър.

Врая на ноември Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. в размер на 3 148 230 лв. С тях ще бъде предоставен трансфер за дофинансиране на сключения договор за доставка на хеликоптери по инвестиция С l2.I4 „Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха”, част от националния План за възстановяване и устойчивост.

Министър Гвоздейков съобщи още, че страната ни търси възможност да увеличи планираната бройка хеликоптери от шест на осем.

#медицински хеликоптер #медицински хеликоптери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници