Президентът Радев връчи националния флаг на българските антарктици

Президентът Радев връчи националния флаг на българските антарктици

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на изследователите от 32-рата Българска антарктическа експедиция.

"Успешна експедиция, вярваме във вас и ви пожелаваме да се върнете отново живи и здрави. На добър час!".

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към участниците в 32-рата Българска антарктическа експедиция. Страната ни е сред държавите с принос към световната полярна наука:

"Изследването на Белия континент не е прищявка на учени-ентусиасти. Това е ключът към устойчивото развитие на нашата планета".

Тазгодишната експедиция е най-богата като съдържание на научните програми, след като миналата година военния научно-изследователски кораб "Свети Свети Кирил и Методий" направи първото в морската ни история плаване до ледения континент:

"Тези нравствени логистични възможности ни дават и тази перспектива да започнем работа по нов лабораторен научно-изследователски комплекс. Антарктида все повече се превръща в континент на мира, където даваме пример, за разлика от много други части на планетата".

"Изследванията на българските учени на Антарктида допринасят за справяне с климатичните промени" - подчерта ръководителят на антарктическата експедиция проф. Христо Пимпирев:

"Ние не отиваме да покорим един връх и да се върнем. Ние отиваме да затвърдим името на България като полярна нация, като страна, която заедно с още 28 държави управлява една десета част от нашата планета, защото ние там работим за цялото човечество".

Преди месец към ледения континент за втори път отплава военният научно-изследователски кораб "Свети Свети Кирил и Методий", който вече е на разстояние по-малко от 1000 морски мили от аржентинския град Мара дел Плата".

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници