С искане за достойно заплащане: Национален протест на социалните работници в страната

С искане за достойно заплащане: Национален протест на социалните работници в страната

БТА

A A+ A++ A

Социалните работници излязоха на национален протест в страната.

Сред основните искания на протестиращите са 30 % увеличение на заплатите с приемането на новия бюджет, промяна на класификатора на длъжностите в администрацията, съдържаща преобразуването на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни.
--

Протест на служители на градския транспорт в няколко града

Хасково:

Социалните работници се присъединиха към протеста на работещите в сферата и прекратиха работа за час от 10:00 до 11:00 часа. Служителите на Агенцията за социално подпомагане излязоха в коридора на институцията, в която работят 57 души, а организацията на КНСБ е от 32-ма членове.

БТА
"Подкрепяме нашите колеги и се солидаризираме с твърдението, че нашият труд не е достатъчно добре оценен", каза на брифинг синдикалният лидер Гелена Попова. Тя припомни основните искания - увеличение на заплатите с 30 %, средства за корекция на зрението и актуализация на парите за работно облекло.

"Работим в институция, в която не можем да идваме по джапанки и с анцузи, трябва да имаме някакво ниво на представителност", посочи Попова. Социалните работници изразиха готовност и за бъдещи ефективни стачни действия, ако настояванията им не бъдат чути и удовлетворени.

Пловдив:

Социалните работници спряха работа за един час с искане за увеличение на работните заплати с 30 на сто, както и за повече средствата за представително работно облекло и осигуряване на средства за защита и корекция на зрението.

Средната брутна заплата в сектора в Пловдив е между 1000 и 1200 лева, които не са актуализирани от две години. Нямаме никаква възможност за кариерно развитие и настояваме да се въведе такова, разказаха социални работници.

Според тях младите специалисти не се насочват към професията именно заради липсата на развитие и възможност за повишаване на заплатите. Социалните работници искат още промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията и минимално изискване за образователна степен при назначаване - бакалавър.

Те предупредиха, че може да се стигне до безсрочни стачни действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Кюстендил:

Едночасова предупредителна стачка на социалните служители се провежда в града. В стачката се включиха около 60 служители от офисите на социално подпомагане и социалните услуги в града.

"Стачката не позволява да напуснем работните си места, но в този час няма да работим", казаха протестиращите. Обхватът на подпомагане е голям, колегите са изключително натоварени, а заплатите не са адекватни на положения труд.

Постоянно се налага да работим извън работно време, което не се заплаща, коментираха недоволните. "Стартовата заплата на социален работник с висше образование е 1000 лв. бруто.

Работя в системата от 30 години, моята чиста заплата е 1300 лв.", каза Милена Димитрова, председател на синдикалната организация на КНСБ към дирекцията за социално подпомагане.

"Почти само ние останахме в нашето министерство по трудови правоотношения, което също влияе на заплатите", обясниха протестиращите. Социалните работници настояват и за минимално изискване за образователна степен "бакалавър" при назначаване, както и за увеличаване на средствата за работно облекло, и осигуряване на средства за защита и корекция на зрението.

Бургас:

Служители на Агенция “Социално подпомагане“ излязоха на едночасова предупредителна стачка пред офиса на дирекцията. В същото време това направиха и колегите им в Руен и Айтос.

“Колегите имат нужда от увеличаване на средствата за заплати и работно облекло. Специално за облеклото, размерът на средствата не е променен от 2008 г. В последните две години заради бежанските вълни работата на дирекциите се е увеличила много", каза лидерът на бургаската структура на КТ “Подкрепа“ Иван Костадинов.

В бургаското звено на Агенция “Социално подпомагане“ работят около 70 души. Всички те са наети с договори за трудово правоотношение. От синдикалната организация посочиха, че сред исканията на служители е това да се промени, а бъдещите договори да уреждат статута им на държавни служители.

Костадинов каза, че няма единно мнение по темата за назначаването на работещите в агенцията като държавни служители. “Има различни мнения, но не и единна позиция. В много страни в Европа държавният служител има повече отпуска, добра заплата, добри условия на труд. Тук тези неща ги няма. Има много какво да се направи, за съжаление много години не е направено нищо“, посочи той.

“Исканията са обективни. Иска се увеличение на заплатите с поне 30 на сто. Заплатите на социалните работници към момента са около 1100 лева. За тези хора това не е просто професия, а призвание.

Иска се и промяна на наредбата за служебното положение на служителите в държавната администрация. И по-специално на чл. 28, който предвижда средства за представително облекло - 450 лева за ръководна и 250 лева за експертна позиция. Тези суми не са променяни от много години. Друго искане на колегите е да се осигуряват средства за корекция на зрението и промяна на класификатора на длъжностите в администрацията.

Позицията “социален работник“ в момента е за хора на трудово правоотношение, а искането е да се промени на служебно правоотношение, където изискване да бъде придобита квалификация професионален бакалавър. Тези хора работят с набор от нормативни документи и това е нужно“, каза председателят на стачния комитет на Синдикален регионален съюз (СРС) “Подкрепа“ Бургас Атанаска Кръстева.

София:

Работници и служители в Агенцията за социално подпомагане (АСП), членове на Синдикат на административните служители (САС) „Подкрепа“, излязоха тази сутрин на предупредителна едночасова стачка в София. Малко преди 10:00 часа те се събраха пред Дирекция „Социално подпомагане-Люлин".

Исканията им са за увеличение на заплатите и подобряване на условията на работа. От САС „Подкрепа" настояват за 30% увеличение на средствата за възнаграждения. Оттам обявиха необходимост и за актуализация на размера на средствата за представително работно облекло.

"Социалните работници получават обидни възнаграждения", каза пред журналисти председателят на САС „Подкрепа" Кремена Атанасова. От САС „Подкрепа" обявиха вчера, че предупредителна едночасова стачка ще има в цялата страна.

Атанасова заяви, че около 4600 души работят в системата на АСП в България. Тя определи исканията на работещите като напълно справедливи. Атанасова напомни, че в момента тече бюджетната процедура за 2024 г. и изрази надежда, че ще бъде гласувано увеличение на средствата за АСП.

На въпрос какво предстои, ако не бъдат удовлетворени исканията, председателят на САС "Подкрепа" отговори: "Оттук насетне пътят е само един - обявяване на ефективна стачка, спиране на работа, спиране на обработване на преписки и спиране на плащания, които има Агенцията като ангажимент. Атанасова обърна внимание и на това, че АСП е една от институциите, на които постоянно, по думите ѝ, се възлагат нови дейности.

Социалният работник Кремена Николова потвърди, че на АСП се възлагат нови ангажименти. Тя даде пример с приема на заявления за целевата помощ за ученици от начален етап, което е съвпаднало с работата по документи и за помощите за отопление.

По думите на Николова натоварването е било повече, което е наложило служители да остават да работят допълнително, за да се обработят молбите в срок , за "да си получат хората парите". Ние не сме само едни администратори, опитваме се да приложим и социален подход, коментира още социалният работник. Николова добави, че има случаи, които изискват работа на терен.

Тя обясни, че за целевата помощ за отопление изисква и посещение на адрес. Има много хора в тежко социално положение, което ние виждаме и в комбинация с всички отдели се опитваме да разрешим проблема, посочи още служителят на АСП.

Недоволните служители и работници пред дирекцията на АСП в "Люлин" бяха закачили на дрехите си протестна лентичка с надпис: "Няма да търпим! Няма да мълчим!". Те развяваха сини знамена на КТ "Подкрепа".

На входната врата на дирекцията беше поставен надпис за едночасовата предупредителна стачка. На място дойде и общинският съветник от групата на "БСП за България" Ваня Григорова от Столичния общински съвет, която беше икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа". Около 11:00 часа недоволните служители и работници влязоха на работните си места.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници