До сблъсъци с полицията доведе протестът на ГОРД

До сблъсъци с полицията доведе протестът на ГОРД
Протест на ГОРД под мотото „Да махнем мръсния цървул от устата на медиите" се проведе в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До гражданско неподчинение и сблъсък с органите на реда се стигна на втория протест на партията на Слави Бинев ГОРД, обявен да се проведе на площад „Гарибалди".

По-рано в петък стана ясно, че Столичната община е отказала да даде решение за провеждането му на това място и всички протестиращи бяха пренасочвани към градинката на „Ангел Кънчев" и „Солунска", но когато лидерът Слави Бинев се появи, той влезе в остър сблъсък с полицаите и призова протестиращите да го последват, предаде БНР.

Тълпата се оказа много по-силна от полицейските части и по заобиколен маршрут всички протестиращи достигнаха до площад „Гарибалди".

На мястото пристигнаха и участниците в протеста пред Националната телевизия.

Стотици симпатизанти на партия ГОРД протестираха по-рано пред Българската национална телевизия в знак на несъгласие с медийната й политика.

Те настояха да бъде спряна държавната субсидия за медията и ръководството й да си подаде оставките.

За един час протестиращите окупираха пространството пред Националната телевизия с желанието да бъдат чути от управляващите и с несъгласието с това, което се случва в медиите в България.

Телевизията не трябва да върви след победителите, призоваха организаторите на митинга.

В момента България е на 80-о място в света по медийна политика и свобода, а това е реална цензура, заявиха протестиращите.

Част от недоволните граждани настояха журналистите в БНТ да си подадат оставката, тъй като свободата на словото в националната медия не съществува.

БНТ защитава интересите на властта, защото се субсидира от нея и се губи връзката между четвъртата власт и хората, смятат още протестиращите.

Те добавиха, че е недопустимо журналистите да бъдат зависими от корпоративни интереси, като посочиха, че БНТ не прави нищо, за да информира и да отразява живота на българите в западните покрайнини.

„Тази телевизия е толкова наша, колкото и на Бойко Борисов. Това не е българската правителствена телевизия. Това е телевизия, която трябва да отразява общественото мнение, което не се случва в момента. Защото журналистите се превърнаха в домашни адвокати на това правителство", заяви евродепутатът Слави Бинев.

„Всички прояви на формацията ГОРД от нейното създаване до момента са отразени от Българската национална телевизия", каза от своя страна пък главният редактор на новините Добрина Чешмеджиева.

Тя коментира, че днешният протест на партията пред знаковата сграда на „Сан Стефано" е обиден за работещите в БНТ.

„Нашият екип няма никакво съмнение в това, че той е спазил всички професионални критерии, така както, между впрочем, го правим за всички останали. Имам уши за всичко, което се говори, но не и когато журналистите се наричат с нецензурни думи. Защото смятам, че това не отива на тона, който имат политиците, пък за медиите да не говорим, защото ние сме институция с един от най-високите рейтинги в общественото доверие. Това го знаят всички. Мисля, че тук всеки един журналист, който в момента е в своя нюзрум и работи, за да информира зрителите си, има за какво да се почувства обиден", каза още Чешмеджиева.

#ГОРД #Слави Бинев #Българската национална телевизия #протест #Столичната община #БНТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници