Ефектът на Пинокио: Какво се случва с човек, когато лъже?

Ефектът на Пинокио: Какво се случва с човек, когато лъже?

pixabay

A A+ A++ A

Всички сме чували за Пинокио и как неговият нос става по-голям, когато приказният герой лъже.
Изненадващо, но почти същото се случва и с хората. Това доказаха учени от университета в Гранада, Испания.

Ефектът на Пинокио
Учените са открили, че когато човек е подложен на умствено усилие – например, когато изпълнява сложни задачи, трябва да отговаря на трудни или неприятни въпроси или да лъже, температурата на лицето му се променя. Това е проверено емпирично.
Когато човек лъже, се получава ефектът на Пинокио: температурата на лицето му се повишава, особено в областта около носа — сочат резултатите от експерименти, проведени във факултета по експериментална психология на университета в Гранада.
„Това се дължи на активирането на инсулата на мозъка. Тя е тази, която участва в определянето и регулирането на телесната температура“, обясняват експертите.

Но в същото време, когато мозъкът ни извършва значителни умствени усилия, температурата на лицето спада, а когато човек получи паническа атака, тя отново се повишава, заключиха учените.

Може би точно заради повишаването на температурата около носа лежащият несъзнателно се опитва да го докосне, да го потърка, казва поведенческият анализатор Джон Шафер. Когато човек лъже, носът всъщност го притеснява физически и несъзнателно иска да го почеше.

„Но към този симптом трябва да се подхожда внимателно“, предупреждава експертът. „Има и други фактори, които могат да причинят сърбеж в носа: алергии, настинки, суха кожа.“

Как да разберете, че човек лъже - други начини

Описва всичко твърде цветно и подробно
До този извод стигнаха холандски учени. Те провериха ефективността на друг метод за разпознаване на лъжата. Техните открития са публикувани в списанието Nature Human Behavior. Оказа се, че когато човек лъже, обикновено допълва лъжата си с подробности, за да повиши нивото на нейната достоверност.

Лингвистите назовават и друг начин за „хващане“ на лъжеца: речта му най-вероятно ще бъде гладка, равномерна, без паузи, „хм-хм“ и други паразитни думи. Факт е, че лъжецът обикновено е наясно, че мънкането показва неговата несигурност, така че той ще се опита ги потисне, за да убеди събеседника в това, което казва. И също така, лъжците често използват думите „винаги“, „абсолютно“, „никога“ - тип словесни абсолюти. Това се прави, за да се убеди събеседникът, че се говори истината.

Има и други невербални признаци, че човек лъже. Например, ако усърдно избягва зрителния контакт. Той може също така да гледа настрани или нагоре, да кръстосва крака или да жестикулира много по-активно отколкото обикновено.

#лъжа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници