Коктейл от вируси ни мори, хващат ни по няколко едновременно

Коктейл от вируси ни мори, хващат ни по няколко едновременно
A A+ A++ A

Коктейл от вируси през последните седмици отчитат лекарите. Въпреки че все още случаите на грип са малко, има бум при респираторните, аденовирусите и пневмониите. Не са изключения и усложненията при деца.

Сред десетките пациенти пред кабинета на д-р Захаринка Гочева днес е и Никола Филипов. Пред камерата ученикът сподели, че кашля много и лекарката му е предписала общо 14 дни домашно лечение, разказва НОВА.

С всеки ден пациентите пред кабинетите стават все повече, отчитат личните лекари. Предимно – ученици и млади родители. "Има от всичко по много! Има много аденовируси, за съжаление риновируси, COVID. Освен това има доста микоплазмени пневмонии, което не е толкова често срещано други години. Доста херпангини, коксаки вируси, варицела и скарлатина”, каза д-р Гочева. Сред всички тези вируси няма нови, уверява главният държавен здравен инспектор. Пред NOVA доц. Ангел Кунчев обясни, че няма мистериозни и непознати щамове. Напротив – атакуват добре познатите, но забравени покрай COVID пандемията вируси. "По данните до момента мисля, че нямаме нов вирус. Случващото се в Китай е ренесанс на малко позабравени други причинители, които игнорирахме покрай COVID пандемията. Става въпрос за познати заболявания – микоплазмени пневмонии, аденовирус, респираторен вирус и някои от новите грипни вируси. Коктейл, който е характерен за сезона и когато го поставите в условия на хора, които 2-3 години са били под изолация, е нормално да има висока заболеваемост”, поясни Кунчев.

На фона на това, че вирусите са познати от предходни години обаче, тази година изненадата идва от комбинацията от вируси. Д-р Гочева даде и пример: "Коронавирус с варицела, COVID с аденовирус, херпангини в комбинация с възпаление на уши, което не е толкова типично”. Очаква се в началото на следващата година и случаите на грип да тръгнат стремглаво нагоре.

#вируси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници