Изказване на германски политик разгневи гърците

Изказване на германски политик разгневи гърците
В същото време в петък и в събота гръцката полиция въвежда извънредни мерки за сигурност във всички университетски райони заради годишнината от кървавите събития на 17 ноември 1973 г. в Атинската политехника. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Грешен политически ход на германския зам.-министър Ханс Фухтел разгневи много от гръцките кметове, които участваха в конференция за гръцко-германско сътрудничество, заради пренебрежителното му отношение към Гърция.

Полицейски части са разположени пред германската дипломатическа мисия в Солун, защото отново започват протести в отговор на изявлението на Фухтел относно производителността на гърците, които работят в местното самоуправление, предаде БНР.

Стигна се до „дипломатически маратон“ между Атина и Берлин, за да се избегне скандалът.

В същото време в петък и в събота гръцката полиция въвежда извънредни мерки за сигурност във всички университетски райони заради годишнината от кървавите събития на 17 ноември 1973 г. в Атинската политехника.

Проявите в памет на загиналите тогава студенти вече започнаха. Всички висши училища, където събитието се отбелязва, обаче са затворени от петък. За да не се стигне до безредици, специални полицейски части охраняват университетите, но нямат право на достъп в тях.

За първи път синдикатите призоваха гражданите да се включат в студентските протести срещу политиката на икономии в образованието и високата младежка безработица.

След гласуването на мерките стана ясно, че депутатите от управляващата коалиция няма да участват в годишнината по повод 17 ноември, за да не се срещнат със студентите.

#Гърция #Атина #Германия #конференция #кметове #университети #протест #депутати #правителство #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници