Жесток спор за новите ограничения за децата. Да излизат ли сами след 22 ч.?

Жесток спор за новите ограничения за децата. Да излизат ли сами след 22 ч.?

pixabay

A A+ A++ A

Навън по тъмно само с подпис на родител - такива ограничения за младежите се предвиждат с планирани промени в законите. След 22 часа непълнолетните да могат да влизат в заведения, кина, театри и търговски обекти единствено с декларация от настойник.

Важно е да има политика на държавата за защита и закрила на децата, но се притесняваме дали тази наредба може да бъде ефикасна, коментира пред НоваНюз Ивайло Ябълкаров от фондация "Мисия криле". Според него темата е важна, защото децата в тази възраст все по-често изпадат в риск.

„Ние мислим, че държавата трябва да има не наредби, а политики за закрила на детето. Има много предизвикателства през тази наредба, за да бъде осъществена”, каза той.

По думите му не е въпросът да има наредба, а да се върнем към стратегията към детето, която събуди различни мнения, които не бяха оправдани.

„Относно децата трябва да има превенция на рисковете, които стоят пред тях. Идеята да защитим децата е добра, но това трябва да е политика на държавата”, каза още той.

Ограничения за децата има и сега в някои общини, но целта е промяна на национално ниво. Очаквано ресторантьорите обаче изразиха недоволството си от въвеждането на тази мярка.

"За нас е изключително важно да се въведат нормалните европейски практики при изготвянето на такива нормативни актове и да се питат заинтересованите лица. В случая това са браншовите организации на хотелиерите и ресторантьорите”, заяви пред Нова телевизия Атанас Димитров от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

По думите му, ако браншовите организации са били питани предварително отговорът щял да бъде, че „това е поредното недоразумение”. „И то не защото сме против предпазването на децата от вредно въздействие - каквото и да е било то. Но в случая стана излишно бюрократизиране – включително и на нашата дейност. Ние нямаме контролни функции. Даже помежду си се шегуваме, че вече трябва да направим Национална агенция за ресторантьорска сигурност. За пореден път правим излишни документи, които знаем, че всеки може да фалшифицира”, категоричен е той.

Димитров обясни, че в настоящия момент има закон, който се спазва, а именно лица под 18 годни не могат да са в питейни заведения след 22 часа. „Сега изкарваме някаква измислена декларация. Ясно е, че това е поредният коьрфишек, който няма да работи”, посочи той.

#деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници