Внимание! Китайската пневмония може да протича без кашлица и температура

Внимание! Китайската пневмония може да протича без кашлица и температура
A A+ A++ A

Пневмонията, която засяга предимно деца, протича с ниска температура или без температура. Възможно е да няма кашлица. Това прави трудно диагностицирането ѝ. Тази пневмония е атипична, идваща от Китай.

Това каза по радио „Фокус“ общопрактикуващият лекар д-р Кирил Свиленов, който уточни, че болестта се причинява от микроорганизъм, наречен микоплазма.

“Засяга предимно деца, защото те не са се срещали с този микроорганизъм и при тях протича с по-драматични симптоми. Освен нея има и други пневмонии, които идват като усложнение след грип, вирус или COVID“, обясни д-р Свиленов.

„Не трябва да се притесняваме, защото стресът намалява допълнително имунните ни защитни сили и организмът ни не може да се бори“, обясни специалистът.

Той спомена още, че заболяването по-рядко засяга възрастните, тъй като в течение на годините те са изградили известен имунитет. Симптомите са нетипични от самото ѝ име, а другото име е „пневмония на крак“. Не са толкова тежки, колкото при класическите пневмонии, причинени от вируси или бактерии, посочи д-р Свиленов.

Той съветва пациентите, изпитващи някакъв вид неразположение – дори да е отпадналост, главоболие, някакви първоначални симптоми – да се консултират с лекар.

“Първите симптоми, които вече говорят за напредване на инфекциозния процес, са задух, умора, отпадналост, безсилие„.

След пандемията се наблюдава спад на имунната система на пациентите, тепърва ще се изяснява на какво се дължи това. Стерилността е една от причините, самият патоген, с който се сблъскахме. Втората, третата причина са обстановката, въздухът, нетипичните бързо контрастиращи температурни промени. Всичко това комплексно би могло да доведе до картината, която наблюдаваме в момента, подчерта д-р Кирил Свиленов.

Според него не бива да се изписва антибиотик в самото начало, за да се види как ще се справи организма сам. След 4-5 дни, в зависимост от клиничната картина, да се прибягва към лечение с антибиотици. Атипичната пневмония се повлиява от тях, каза още лекарят.


#китайска пневмония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници