Мистериозната китайска пневмония вече е в Европа

Мистериозната китайска пневмония вече е в Европа
A A+ A++ A

Случаите на мистериозна детска пневмония, която се наблюдава от месец в Китай, нарастват и в Холандия, съобщи здравна агенция в страната.

През седмицата от 13 до 19 ноември в Нидерландия е имало 103 случая на пневмония на всеки 100 000 деца на възраст между 5 и 14 години. Това е увеличение от 83 предходната седмица, според Нидерландския институт за изследване на здравните услуги (NIVEL). Това е и значително увеличение спрямо пика на грипния сезон през 2022 г., когато страната регистрира 58 случая на пневмония на 100 000 деца. Случаите също се увеличават сред деца на възраст до 4 години в Нидерландия, нараствайки от 124 на 145 на 100 000 в същия период от време.

Китай продължава да се бори с необяснимо увеличение на случаите на детска пневмония и други респираторни заболявания. ProMED, глобалната дигитална система за наблюдение на заболяванията, съобщи в понеделник, че китайските болници - предимно в Пекин – са "затрупани с болни деца" в резултат на епидемията от пневмония.

На пресконференция на 13 ноември служители от Китайската национална здравна комисия обвиниха за скока вдигането на ограниченията за COVID-19, тъй като това е първият грипен сезон, откакто страната облекчи строгите си мерки срещу болестта.

Китайските служители също отдадоха увеличението на разпространението на други инфекциозни заболявания, включително грип, RSV, SARS-COV-2 и бактериална инфекция, наречена mycoplasma pneumoniae, според изявление на уебсайта на Световната здравна организация (СЗО).

На 22 ноември СЗО заяви, че поиска "допълнителна епидемиологична и клинична информация" от Китай, както и лабораторни резултати от засегнатите деца. "Изискахме също допълнителна информация за последните тенденции в разпространението на известни патогени, включително грип, SARS-CoV-2, RSV и микоплазмена пневмония, и текущата тежест върху системите за здравеопазване", се казва в изявлението на агенцията.


#китайска пневмония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници