Безплатни прегледи за туберкулоза в страната

Безплатни прегледи за туберкулоза в страната
A A+ A++ A

Безплатни прегледи за риск от туберкулоза се провеждат в страната. Седмица на отворените врати започва от днес в Белодробната болница в Бургас. Консултациите и прегледите ще се извършват до 8 декември включително, съобщи БНР.

През всички работни дни от седмицата във времето от 08.30 ч. до 12.30 ч. в Консултативно диагностичен блок - Кабинет за контрол на туберкулозата, ще се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета. Ще има и консултации, а на пациентите със съмнения за туберкулоза ще се извършват допълнителни прегледи и изследвания.

Безплатни прегледи организират и специалистите от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен. Те ще се проведат от 11 до 15 декември в Отделението за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания на ул. "Св.св. Кирил и Методий" 20. За това съобщи Момчил Цветков, говорител на болницата, предаде БТА.

Консултациите със специалисти са от 11:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 16:00 часа след предварително записване на телефон 064 /802 994.

Прегледите ще включват анкетиране на желаещите, при оплаквания ще се прави рентгенова снимка, проба "Манту", а при нужда и микробиологично изследване за наличие на туберкулоза.

Три болници в Търговищко се включват в Седмицата на отворените врати за борба с туберкулозата. До 8 декември жителите на Търговище, Попово и Омутаг ще имат възможност да се възползват от безплатни прегледи за туберкулоза, извършвани от пнемофтизиатър в специализираните кабинети.

Въпреки постоянния спад на заболеваемостта, регистрираните хора с туберкулоза в страната за 2021 г. са били 687, а преди 11 години са били 2 280 като се запазва тенденцията броят на мъжете да е над два пъти по-голям от броя на жените.

#туберкулоза #туберкулоза и малария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници